Élménytérképem !!!

2015. június 11., csütörtök

Szabadkígyós - Wenckheim kripta és kápolna

Szabadkígyós - Wenckheim kripta és kápolna
A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt mentünk megnézni, s az autóból láttuk, hogy a község szélén is látható valami érdekes épület, ami talán megér egy megtekintést.
Mitán megtekintettük a kastélyt (ha még nem láttad volna a bejegyzést, akkor KLIKK IDE) visszafelé meg is álltunk a nagy kapunál. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan mit is látunk, de így utólag....
Az ókígyósi (most Szabadkígyós) birtok úrnője mindössze nyolcesztendős volt, amikor 1857-ben meglátogatta a császári házaspár: Ferencz József és Sissi. Tiszteletükre a család impozáns diadalívet emeltetett, melyen ez volt olvasható az egyik oldalon: "Ferenc József császár nejévelhű népe éljene közt itt haladot el május hó 25-ik 1857-ik évben. Isten hozott" .A másik oldalon:"Éljen a haza!"
A diadalkapu íve alatt míves vasrácson a család bronzból kiformált katonai címere volt látható, amely gyulai kovácsmesterek munkája volt. Ezt a diadalkaput sajnos az ötvenes években ledöntötték, de a múlt mai tisztelői újjáépítették.
Hát nem gondoltam volna, hogy ilyen történelmi értékű helyet találunk csak úgy látatlanban. S nem csak a diadalívet, hanem a Wenckheim család kritáját és kápolnáját.
Hát ha már megálltunk, akkor ezt is megnéztük.
Sajnos az épületbe bemenni nem lehetett, úgyhgoy csak bekukucskáltunk. S úgy tűnt, hogy ez valóban egy kápolna.
Az épület körül nagy sírkövek és kőtömbök.

Az épület túlsó felé egy naobb kertet is láttunk.
S annak a végében egy emlékszobor is figyelt.

Ebből az irányból lehetett igazán jóllátni, hogy a kápolna alatt, ami mintha dombra épült volna, egy másik épületet is rejtőzik. Ott volt a Wenckheim család kriptája.
Gróf Wenckheim Frigyes 1912. június 25-én halt meg Ókígyóson. Őt is a helyi Szent Anna kápolna dombjába épített kriptába temették el. Később ide temették el a feleségét is (Wenckheim Krisztina grófnőt), aki 1924. szeptember 19-én hunyt el. A kastélyban Wenckheim József maradt a leszármazottak közül, kinek két fia volt, Dénes Siegfrid és Krisztián. Siegfridet repülőszerencsétlenség érte, Krisztián nyugatra távozott családjával, s ott is halt meg.
Sajnos az ajtókon bemenni nem lehetett, ahogy az ablakokon belátni sem.... túl magasan voltak. 
No de a fényképezőnek... :)
Nem mintha sokat látott volna, de úgy tűnt, hogy ott bent valóban kripta van.
A kriptától előrefelé a kapu irányába haladva megkerültük a kápolnát. Nem egy helyen érdekes járatokat találtunk. Tisztára olyan volt, mintha a kápolna alatt valami halamas nagy bunker rejtőzött volna.
Tök jó, hogy véletlenül még ilyet is találtunk, és még időnk is volt megtekinteni.
Ha szereted az ilyen jellegű látnivalókat is....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése