Élménytérképem !!!

2015. június 10., szerda

Békéscsaba, Gerla - Wenckheim kastély

Békéscsaba, Gerla - Wenckheim kastély
Dél-Alföldi kirándulásunk során egy-két kastély megkeresését is beterveztük. Szebbeket és nagyobbakat, de a kisebbeket és kopárabbakat is. Manapság nem tudni, hogy mi vár az emberre olyan gyorsan újulnak meg a kastélyok, vagy lépnek a pusztulás útjára. Sajnos ez utóbbit tapasztaltuk a Békéscsaba mellett található Wenckheim kastély esetében is.
A Mo. történelmi látnivalóit tartalmazó térképemnek köszönhetően tudtam, hogy hol kell keresni a kastélyt. Ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE  és megnézheted. És persze azt is, hogy pontosan hol található a kastély. Egy kis térképolvasás, egy kis GPS és már ott is voltunk.
Csak épp nem az várt, mint amit reméltünk.
Kerítés mögött a nagy gazban bujkált a kastély.
Szinte alig lehetett észrevenni. Nagyon kellett figyelni. De a főkapunál a látott kép hasonlított a kastélyra, amit kerestünk.
Meg azért jelző táblát is találtunk. Legalább tudni lehet, hogy jó helyen jár az ember.
Zárt fém kapu jelezte, hogy oda bemenni nem lehet.
No meg a tábla...
Ez elszomorított, legalább annyira mint a látvány.
Elhagyatott, gazos, és felettébb rossz állapotú kastély épület.


A gerlai Wenckheim-kastély Békéscsaba Gerla nevű városrészében található, mely a megyeszékhelytől északnyugati irányban található.
Wenckheim Károly a 37 szobás kastélyt Ybl Miklóssal terveztette, amely 1860-ra készült el. A második világháború után általános iskola működött benne, mely 1984-ben költözött át az új épületbe, ez az épület már 1990 óta üresen áll.
A kastély szabálytalan 'U' alaprajzú, nagyrészt egyszintes, cseréptetős, romantikus stílusú a nyugati szárnyának középtengelyében kápolnával, amely a katolikus egyház tulajdona volt. 2003-ban A Leonardo CAD Bt. megvásárolta a kápolnát és a hozzátartozó épületrészt, majd felújította. A kápolna épen maradt eredeti festése és berendezése a korabeli szakrális épületek szép példája, bár színei kissé megfakultak. A berendezési tárgyai ép állapotúak. A kápolna előcsarnokához vezető folyosók elhanyagolt állapotban vannak. Ezenkívül a kastélyhoz tartozik még a pálmaház és egy hatalmas, a kastélyt körülvevő angol kert is.


Valamennyire még el lehetett látni oldal irányba, de messze nem volt az igazi.
Úgy tűnt, hogy nekünk ebből a kastélyból csak ennyi jutott.
Látványra is....
.... no meg élményre is. Egy kis érdekesség a kastélyról, KLIKK IDE.
Hááát.. nem az a kastély, amiért az ember szívesen útra kel. De ki tudja... hátha legközelebbre már felújítás alatt lesz. 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése