Élménytérképem !!!

2015. június 8., hétfő

Makó városnézés

Makó városnézés
Egyéb vágyott látnivalók szívem, lelkem és kocsim is Makó felé húzták.  És ha már Makón jártunk, akkor egy kis városnéző sétára is szakítottunk időt. Nem túl alaposan, csak úgy pihentetően, lájtosan.
Kiszombor irányából közelítettük meg a várost. Teljesen szabadon és különösebb cél nélkül nézelődtünk. Így adódott, hogy az első kimagasló templomtoronynál meg is álltunk.
Ez a kálvin téri református-ó-templom. Gondoltuk hátha láthatunk valami szépet. De sajnos zárt kapukra leltünk, ....
... úgyhogy épphogy csak a táblákat tudtuk megnézni.
No meg tettünk egy sétát a templom körül.
A templom nem tűnt se nagynak, se túl izgalmasnak. A szokásos méretű és formájú, szinte már hagyományosnak mondható templom megjelenés.
Tovább gurultunk a belváros felé. Így gyorsan meg is találtuk a Hagymatikumot. Makó város gyógyfürdőjét. Egyelőre még nem mentünk be, de később ide is ellátogattunk . Már csak azért is, hogy a fürdő páratlan épületét közelebbről is megnézhessük. Nézd csak meg a külön élménybeszámolót - KLIKK IDE.
Innen már gyalog sétáltunk tovább a belváros szívébe. Találtam egy nagyon jó leírást Makó honlapján. A leírás a város főbb látnivalóiról! KLIKK IDE és Te is megnézheted. Ennek segítségével utólag be is tudtam azonosítani. Mint pl. ezt is... ez a régi városháza.

Vagy ezt a szép nagy régi épületet, amit Bérpalotának hívnak.
Egy kis utcakép...
A központ...
Az utcán átkelve erre a térre érkeztünk. S nem lehetett nem észrevenni azt az érdekes szökőkutat.
Lábunk mindjárt oda is vitt, hogy közelebbről is megtekinthessük.
Hát nem csudaszép?! Ez a Hagymavirág nevű szökőkút!
Csodálatos! Azt hiszem, hogy ez tetszett legjobban Makó városában!
Tovább sétáltunk a város utcáin.
Nem is kellett sokat mennünk és fagyizót is találtunk.
Így azért már sokkal jobb sétálgatni is, nemdebár?!?
Kis utcácskán a Csanád vezér térre értünk ki. Szent István király lovas szobra pedig ott feszített a furcsán elnyúló hosszúkás tér kellős közepén.
A tér végégben pedig egy újabb érdekes formájú épület, ez a makói buszpályaudvar. 
Már távolról észrevettük ezt a narancssárga épületet. És mint a legyek a cukros vízre, úgy indultunk meg megnézni, hogy mi is lehet az. 
Ez az ortodox Zsinagóga. És kb. ennyit is lehetett látni belőle.
A visszafelé vezető utunkon, ami a pályaudvar előtt elvitt.....
... vettük észre, hogy itt van a Csanádi püspöki palota is.
És ha már véletlenül ráleltünk, akkor ezt is megnéztük közelebbről is.  Erről külön bejegyzés is készült, nézd csak meg, KLIKK IDE.
Visszafelé indultunk... terek...

 ...szobrok... 

... rég hatalmas épületek... 

És némi városi köztéri díszt is találtunk. Ezeket biztos nem a királylány hagyta el a békahercegére várva.
Főleg, hogy 3 is volt. 
De nagyon ötletes... nekem tetszett. 
Nagyon szép és rendezett ez a város! Érezhető, hogy sok energiát fordítanak erre.

Egy sétány pedig egyenesen a Hagymatikumhoz, a makói fürdőhöz vezetett.
De előbb megkerestük az autót.  Visszafelé egy kis utcácskában pedig még a Hagymaházat is megtaláltuk.
És a Múzsák kútja is ott volt. Bár ihletett nem adott, max. annyit, hogy most már tényleg jó lenne a fürdőbe betérni és csobbanni egy jót. 
 Ihlet szelét meghallva felvettük autónk és cuccunk, s irány a fürdő.
 A Hagymatikum lenyűgöző épülete! És benne a fürdő! 
Már amit tudtunk. Nézd csak meg a külön bejegyzést róla, KLIKK IDE.
Fürdés után kifelé a városból még két dolgot szerettünk volna megnézni, amit már érkeztünkor is észrevettük. Az pedig két nagyon mutató templom a belvárosba befelé vezető úton.


Az első amit megnéztünk, az a Szent László templom. Már a külső formája alapján is különlegesnek tűnt.  
Szerettük volna megnézni belülről is. S úgy tűnt, hogy az ajtó nyitva is van!  
A Szent István-plébániatemplom Makó egyik legszebb keresztény temploma, a helyi római katolikus közösség központja.
S végre egy templom, amibe betekintést nyerhettünk! 
A templom Buják városrészben található, ami az 1699-es visszatelepülés után a város katolikusok lakta területévé vált. A helyén álló templom a török hódoltság ideje alatt elpusztult. Engl Antal püspök megbízásából építettek újat 1765 és 1772 között, 1772-ben szenteltek fel. Barokk stílusban épült. Homlokzata vízszintes és függőleges elemekkel tagolt. Az ajtaja fölött Engl Antal címere található.
A plébániatemplom négy boltszakaszos, hajója csehüveg-boltozatos. Nyújtott szentélyét kétoldalt oratórium egészíti ki, tornya a nyugati karzat fölött található. Ez utóbbi sisakját 1833-ban barokkról empire stílusúra cserélték. Az északi oratóriumablak a romantika jegyeit viseli magán. Bejárata mellett a falon emléktáblát helyeztek el Szent Istvánnak ajánlva, megköszönve államszervező tevékenységét.
 Még ha csak így is láttuk.... de legalább valamit láttunk.

A másik templomnál - ami legalább annyira izgalmasnak tűnt a külső formájából tekintve -  még annyi szerencsénk sem volt. Ez a Makó-Újvárosi Református Egyházközség temploma.
A makói Újvárosban található református templom 1882-ben épült, a város legkiforrottabb romantikus építészeti emléke.
Az épület tervét 1871-ben készítette Besenbach Aladár tatai építész. 1876. november 5-én rakták le az alapkövet; az építőmesterek Szép Ferenc és Jókai István voltak. Az alapkőletétel hatodik évfordulóján szentelték föl, 1882-ben. A templomot 1932-ben, 1957-ben, 1963-ban és 1974-ben is fölújították.
A templom tengelye kelet-nyugati irányú, a keleti vége egyenes záródású. A főbejárat nyitott, tetőzetét négy kettőzött korinthoszi oszlop tartja. Az épületbe három kapun keresztül lehet belépni; ennek megfelelően a homlokzatot háromíves záródású ablak tagolja - ez a nyugati karzatot világítja meg. Fölé rózsaablakot helyeztek el; az ívsorral díszített oromfal kéményformát követ. A kiszögellő kereszthajók tagolják az oldalhomlokzatot, oromzata szintén a kéményformát követi. A koronázópárkány alatt körbefutó ívsor található.

Itt sajnos nem hogy rács, de még egy nyitott ajtó se várt minket.
A 42 méter magas tornyot a nyugati homlokzaton helyezték el. Élei lecsapottak, ablaki zsalusak. Konzolos párkányon áll a vasrácsos sétáló, aminek közelében alakították ki a toronyőr szobáját. A téglából falazott toronysisak gúla alakú, díszítőelemként övpárkányt és szellőzőnyílást helyeztek el rajta.
A templombelső kiképzése reneszánsz hatású. A belső térhez az északi kereszthajó földszintes és karzati bővítménye csatlakozik. A karzatokat négy oszlop tartja. A keleti karzaton állították föl az 1887-ben Dangl Antal által épített orgonát; a hangszert 1901-ben Wergenstein Lipót modernizálta tizenkét változatúra. A kereszthajó déli szárnyában helyezték el a szószékföljárót és raktárszobát. A déli oldal közepén áll az úrasztala és a szószék.
  Ez van.. nem volt mit tenni... néztünk, és már mentünk is tovább.
 Amúgy is kezdett már utol érni minket a sötétség. Egy kicsit sajnálkozva, de a szálláshelyünk felé vettük az utat. Nagyon aranyos kis város ez a Makó! Nm is gondoltam volna!
Örültem, hogy sétáltunk egy kicsit! Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése