Élménytérképem !!!

2015. április 9., csütörtök

Pusztavám - Haggenmacher-vadászkastély


 Pusztavám - Haggenmacher-vadászkastély
A Gerencsér várat (ha még nem olvastad volna KLIKK IDE) és a Vértesszentkereszti apátságot (ha még nem olvastad volna KLIKK IDE) néztük meg a kastély közelében. Az elágazótól, ami a többi látnivaló felé vitt, szinte alig 50 méterre található a vadászkastély. És ha már erre jártunk, akkor miért ne vetettünk volna egy pillantást a kastélyra is.

A kép, amit a kastélyról a listába beraktam (tudod... a kastélylista, ha még azt se láttad volna, akkor KLIKK IDE) nem árult el túl sokat, úgyhogy nem is vártam igazán semmit se ettől a kastélytól. Annál nagyobb meglepetés ért, amikor megláttuk és kiderült, hogy nem egy erdőszéli lepukkant kastélyról van szó, hanem még a község határában található, jól karbantartott, és használatban lévő kastélyról.
Méghozzá erről...
Hát igen.. nulla előzetes felkészülés után valahogy nem jött át, hogy mára ez a kastély egy szálláshely avagy panzió lett. Félig-meddig kellemes csalódás ért.
Nemcsak hogy kis patakocskával 'díszített" környezet fogadott minket...
.... De úgy tűnt, hogy a szálloda/üdülőház is nagyon jó állapotban van, és mintha felújítási munkákat is végeznének.  Kíváncsiságunk elég nagy volt ahhoz, hogy egy épp ott lévő dolgozót megkérdezzünk, hogy szabad-e körülnézni. Persze be nem mentünk, az már több mint illetlen lett volna, főleg, hogy épp dolgoztak az épületen. De kívülről tettünk egy sétát, ha már azt lehetett.
A kastélyka... vadászkastély.. Elsőre meg nem mondaná az ember hogy ezt kastélyszámba veszik, mert ez azért nem vetekedhet egy keszthelyi kastéllyal. De tán nem is kell... ez afféle weekend-ház lehetett régen a gazdag uraknak.

Pusztavámon, a hangulatos és felújított vadászház helyén állt valamikor egy szép vízimalom az Éger patak mentén, s egy ámbitusos parasztház. Az 1900-as évek elején a pusztavámi és móri erdők nagy részben Trauttenberg Frigyes báró özvegyének kezén voltak, aki eladósodott, s 1931-ben eladta a birtokot a sörgyáros Haggenmachernek.
A Dreherekkel sógorságban álló, igen gazdag Haggenmacher szenvedélyes vadász hírében állt. 1932-ben vadászházat épített, amelyet 1938-ban kibővített a mai formájára. Sajnos, a malmot lebontatta, a tavat betömte, aggódván gyermekei miatt, viszont imponáló kőfalas pincék állanak a ház mellett, s az emeletes, kőborítású Vadászház oromzatára a régi malom képét festette rá bizonyos Tary L. - s ezt azóta sem kellett restaurálni.
Az 1945-ben államosított birtokot legutoljára a tatabányai erdőgazdasághoz csatolták, jelenleg az ÁPV Zrt. tulajdona. 1997-től ismét vadászházként működött az épület, majd pedig 108 millió forintot bocsátott rendelkezésre a(z állami) tulajdonos a felújításra, építésre, átalakításra.

Hát igen... amikor a felújítás és a kastély új szerepe feledteti annak régi formáját és régmúltját. Viszont így legalább nem lesz az enyészeté. És akár meg is lehet itt szállni egy-egy éjszakára, és élvezni lehet a pihentető, nyugodt környezetet. 
És az  említett festmény az oldalfalon. Helybeli, hitelesnek tűnő információ szerint is eredeti! és azóta se nyúltak hozzá.
Szép munkát végzett a művész, hogy máig így állja az idő viszontagságait. És milyen szép emlékkép arról, hogy milyen is volt anno az épület és környezete.
Az épület mögötti kert, ahol ugyebár a tónak már nyoma sincs.
De a kőfalnak és a pincéknek igen!
És mily nagy szerencse, hogy az egyik ottani dolgozó érdeklődést mutatott az érdeklődésünk után. Kérdésünkre mondta, hogy most makkokat tárolnak a pincében, amit majd elültetnek az erdőben. És azt is elárulta, hogy itt állatokat is gondoznak. Mondom mi?! Tán egy kisebb vadaspark is van a kastély mellett?!?... és mint az ajándékára türelmetlenül kíváncsi kisgyerek már siettem is az úton, amit a bácsi mutatott. És valóban! Állatok! Őzikék! Illetve majdnem, mert az állattani besorolásukról folytatott hosszas beszélgetésünk után immáron okosabban jelentem... ezek nem bambik.. hanem dámvadak. 
Nagyon kedves volt a férfi és alaposan kielemeztük ezt az őzike-szarvas-dám kérdést.
Hát nem aranyosak?!
Azt hiszem, hogy nekem akkor is bambik maradnak :)
Lelkesen jöttek utánunk, ..illetve a gondozójuk után.
És milyen jó helyük van... bár kicsinek tűnt, de a gondozó szerint ez nekik bőven megfelel.
Hogy milyen aranyosak.. még!.... így kicsin.... (Aztán utána meg isten ments, hogy a kocsid találkozzon vele legközelebb...)
Gondolhatjuk, hogy itt mire vártak.....
Hát persze hogy kajára! Rögtönöztem, és a kerítés mellett fellelhető szűkös gazkészletből próbáltam nekik a kedvükre tenni egy kis cirógatásért cserébe. 
Még az állatok is ilyenek... valamit valamiért....
De mit el nem lehet érni egy kis gazzal, majdhogynem kezesbárány lett.... legalább is amíg volt valami zöld a kezemben :)
És mint kiderült nem csak dámvadak, de muflonok is vannak. Nem is akármilyenek. Jó nagy csavaros szarvú muflon testvérpár sietett hozzánk... illetve hát a gondozóhoz.
Még ezeket is le lehetett kenyerezni egy kis gazzal.
Bár agresszív jószágok... semmi simi.... és a kerítés sem a barátuk... Sőt... állítólag egy lakótársuk is kinyírták már.
De azért aranyosak, ahogy a fejük és szarvuk dörgölik mindenhez... olyan 'kedvesen', mint ahogy a pankrátorok 'ölelgetik' egymást verseny közben.  A természet nyers erői... úgyhogy ezeket az állatokat inkább csak tisztes távolságból szabad nézegetni.
Nem is időztünk sokáig, a kastély irányába visszasétáltunk.
Igazi természetbarát pihenésben lehet itt része az embernek. Tanösvény is, túra is, és még állatok is várják az érdeklődőket.

Az épületet megnéztük a másik irányból is.
Láthatóan szép nagy kert is várja az ide pihenni érkezőket.
És a patak...
... no meg a malomkerék helye.... Víz van.. kerék nincs... Pont ahogy olvashattad :)

Az épület másik oldalán haladtunk vissza a kocsinkhoz.
Azért nem olyan rossz panzió ez, sőőőt!.... kívülről hangulatosnak tűnik.
Legalább is engem a kastély körül található környezet meggyőzött.
És azért az épület se semmi.

És ez a patakocska...
Romantikus erdőszéli szálláshelyet nyújt minden érdeklődőnek. S aki nem akar megszállni, annak egy ki séta és az állatok megtekintése is kellemes élményt nyújthat.
Hát ha majd egyszer újra ezen a környéken járunk, akkor lehet hogy nagyon szívesen szállnék meg itt én is. De ebben a kastély épületben és nem a mellette található új-építésű házban. Úgyhogy erre vigyázz ha Téged is érdekelne, hogy van egy másik épület is a látottak mellett. Bár a kert és minden egyéb közös, de romantikus hangulata csak a kastélymúlttal rendelkező épületnek van. 
Csak ezért azonban sokat ne utazzál, de ha ezen a környéken jársz, s időd engedi.. egy sétát a dámokkal talán megér Neked is.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése