Élménytérképem !!!

2015. április 9., csütörtök

Mór - Lamberg-kastély


Mór - Lamberg-kastély
Oroszlányi túrakörutunk harmadik napján hazafelé álltunk meg Móron, hogy megnézzük a nem is olyan kicsi kastélyukat. Nagy reményekkel vártam... de a táblára nem számítottam...

Mór központjában tett séták során nagyon hamar megtaláltuk a kastélyt. A szép nagy parkjukkal szemben az utca túloldalán található. Már a parkból is jól látható...
És tárt kapukkal vártak. De nicsak, a tábla. Már megint megy a felújítás... uniós pénzből.. valaki malmára. Az még hagyján, de ilyenkor általában nem lehet teljes pompájában megtekinteni a kastélyokat. Itt is ez volt a helyzet, látszódott is, hogy javában folynak a munkálatok.


Ettől függetlenül azért benéztünk, hogy mi is van bent az udvarban, és ki tudja... lehet hogy még be is lehet menni az épületbe. Úgy tűnt, hogy azért több minden található és látható a kastélyban. Ami jó, mert akkor talán nem fogja senki kisajátítani a kastélyt. 
Fellner Jakab tervei alapján épült 1762. és 1766. között. A műemléképületben működő könyvtár, múzeum és közművelődési iroda szeretettel várja látogatóit színes szolgáltatásaival és rendezvényeivel!
Aranyos kis kastély, de valóban ráférne egy kis felújítás.
A kastélyról, elérhetőségeiről, a megtekinthető kiállításokról, rendezvényekről stb. a kastély honlapján KLIKK IDE mindent megtalálhatsz és tájékozódhatsz.
Előkert szökőkúttal....
...víz nélkül... Talán a felújítási munkálatok után újra lesz.
Viszont van toronyórájuk!
A későbarokk Lamberg-kastélyt Lamberg Ferenc Antal gróf építtette a család nyári rezidenciájául Fellner Jakab tervei alapján. Az építkezés 1766-ban fejeződött be. 1803-ban a kastély parkjának forrását két kapucinus mester átalakította, ekkor a szivattyús kútház kastély felőli oldalán építették meg a szökőkutat. Ennek helyén ma ivókút található, mely Nagy Benedek szobrász-művész alkotása. Ugyanebben az évben a kertet angolparkká alakították. 1810-ben földrengés áldozata lett az épület, s ekkor két oldal-szárnyának nagy részét újjá kellett építeni. A főépületet és a melléképületeket egy-egy íves, zárt folyosóval kötötték össze, így zárt udvar alakult ki. A bal oldali melléképület boltozata és falrendszere új, a jobb oldali az eredeti boltozatokat és elrendezést még részben megőrizte. Az emeleten megmaradt az eredeti „enfiladeos” elrendezés (a termek olyan elhelyezése, hogy rajtuk a nyitott ajtók során végig lehet tekinteni). A földszinten - a mai művelődésszervező irodában - egy XIX. századi, romantikus kandalló található. Az épület mindkét szintjén még a hajdani, szépen kidolgozott ajtó- és ablakkeretek vannak, valamint a földszinti ablakok míves vasrácsai is eredetiek. A kőfaragványok közül a kastély környékén sikerült a kerti lépcsőhöz tartozó urnákat megtalálni. A kastély udvarán az egykori rózsakert helyén ma Korompai Péter és Nagy Benedek által készített szökőkút látható. A kastély eredetileg igen gazdag falfestéssel volt díszítve, a feltárt töredékek jó kvalitású későrokokó festő munkásságáról tanúskodnak. Festett volt a lépcsőház, a földszinti és az emeleti dísztermek fala és mennyezete. Ma mindebből az olvasóterem melletti szoba (az egykori női szalon) falán tekinthetjük meg a falfestés nyomait, a többi ábrázolást, jótékony fehér mész fedi a végleges feltárásig. A kastély történetéről és a Lamberg családról több információ Seidel Ignác 1898-ban készült krónikájából tudható meg.
A bizonyíték, hogy dolgoznak a kastély szépítgetésén.
A másik épületszárny. Így veszik körbe U-alakban ezt a kis előkertet.

Ahhoz képest, hogy a város központjában van, nem is olyan rossz.
És persze be is mentünk. Mert bemenni lehetett, csak épp nem igazán lehetett mindent megtekinteni. Egy kedves portás és biztonsági ember egyben elmondta, hogy most a felújítások miatt nem lehet minden kiállítást megtekinteni. De remélhetőleg ez év nyarára már készen lesznek. Ezért úgy döntöttünk, hogy akkor nem végzünk félmunkát, hanem majd ha legközelebb valamikor erre járunk, akkor majd meg tudunk nézni mindent egyszerre a már szép új csilli-villi kastélyban. Így csak a csigalépcsőt és a könyvtárban található falritkaságot tekintettük meg.


És lám milyen érdekes dolog várja a látogatókat az emeleten.
Ezt nem lehetett kihagyni... :)
Majd bementünk a felettébb nyikorgó padlóval megáldott könyvtárba, hogy megtekinthessük azokat az eredeti falfestéseket. Szó mi szó elsőre és amúgy is valamiért ezek az ötletes könyv-díszek sokkal jobban megfogtak.
És a falak... amit meg tudtak menteni a mész fogságából.

A könyvtár többi részét elnézve nagyon is elképzelhető, hogy itt úri élet volt anno.
És ahogy kikukucskáltunk az ablakon, akkor láttunk meg, hogy mekkora hátsó kerttel rendelkezik ez a kastély. És milyen szép! No de hol és hogyan lehet megközelíteni? Mert elölről nem vezetett semmilyen út át az épületen, hogy hátra lehessen jutni.
Gyorsan búcsút is intettünk a könyvtárnak és a ezeknek a tök jó díszeknek.
Lementünk a szinte még eredeti csigalépcsőn, és már érdeklődtünk is, hogy hogyan lehet megnézni a hátsó kertet. A kedves portás el is mondta, hogy teljesen ki kell menni a kastély területéről, és a külső falak mellett lehet eljutni hátra, ahol nyitott kapu várja az érdeklődőket és szabadon lehet megtekinteni a kastélyparkot.
Elhagytuk a kastélyt a főbejáraton keresztül.
A kastély épülete mellet mentünk hátrafelé.
És lám, innen is jól néz ki....
... vagy még jobban!

És a kert... avagy kastélypark. Kellemes és mutatós park a fák katonás soraival.
És a kastély a másik oldalról.
Érdekes, nemdebár? Szinte pont ugyanúgy néz ki, mint a másik oldala, ahol már jártunk.
Ott vagyok én is!Keress csak meg!
Távolabbról.... elsétáltunk a park másik feléhez is...
... hogy megnézzük azt a szobrot és hogy mi az a fehér ház.
Állítólag ez anno a kútház volt. Ma egy kézműves bolt és a tulajdonosnak a műhelye található benne, amit oldalról lehet megközelíteni.
Érdekes egy szobor... mintha Ámor épp fejre esne... tán megbotlott egy felhőben :)
Romantikus angolpark... még a tuják is egységesen vigyázzban állnak.
A park még oldal irányban is kellemes zöld övezettel teszi hangulatossá az itt-lakók életét. 
Rendezvény, esküvő, pihenés, vagy egy kis séta... ideális... Főleg ha majd a nyár is beköszönt.
Gyors sétánk után még egyszer körülnéztünk, és már sétáltunk is kifelé.
Nekem nagyon tetszett ez a kastély... a formája... a szép kis parkocskája. Csak azt sajnálom, hogy a felújítások miatt nem tudtuk mindent megnézni.
De talán még majd járunk erre, és meglehet hogy addig megújult külsővel és belsővel láthatjuk újra a kastélyt. Addig pedig... 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése