Élménytérképem !!!

2015. április 8., szerda

Környe - Avasi templomrom


Környe - Avas falu temploma

A Gesztesi vár felé tartottunk amikor szerencsénk volt elgurulni eme templomrom előtt. Persze tudtam, hogy itt bujkál valahol, mert a nagy kirándulás tervezésekor tudatosan szemeltem ki látnivalónak..... főleg ha már erre visz az utunk.


Mivel Várgesztes felé nem nagyon visz más út, legalább is Környe irányából a legegyszerűbb megközelíteni, ezért akarva akaratlanul elmentünk mellette. Nézd csak meg majd a Magyarország történelmi értékei térképen KLIKK IDE, hogy pontosan hol is van.
Szóval Várgesztes felé tartottunk, amikor is megálltunk, amint megpillantottam a romra hasonlító köveket. Megálltunk az út szélén  (sajnos nincs egyéb parkolási lehetőség) és a dermesztő időben és csepegő esőben készítettem pár képet.
A 2. században a Tatai-medencében a rómaiak kiépítettek egy nagy erődrendszert. Ez egyben katonai kiképző központként is működött, logisztikai és utánpótlási feladatokat is ellátott több tízezer katona részére. Ennek központja Quirinum volt, vagyis a mai Környe. Itt kerültek elő komoly erődítésekre utaló falmaradványok, a védelmi vonal egy-egy számottevő pontja.
A későbbi századokban ezen megmaradt kövekből építették a környék településeit, várait, templomait.
A község határában Vértesi László vezetésével végzett ásatások nyomán 1967-ben előkerült egy Árpád-kori körtemplom maradványa. A középkori Avas falu temploma volt ez, amelyet valószínűleg a 13. században emeltek.
A Vértessomló felé vezető műút mellett álló templom alapfalainak változó magasságú, kiegészített maradványai láthatóak itt. Hajója belül kör, kívül tízszög alaprajzú, K-i oldalán félköríves szentéllyel, Ny-i oldalán bejárattal. A szentélyben falazott oltárasztal, a hajó közepén lekerekített sarkú négyzetes pillér maradványai láthatóak.
A várhatóan nagyon tartós kiegészítés törtkő ráfalazással történt, betonlapokkal lefedve. A környezet kialakítása példamutató: szép hátteret ad az ívben vezetett, sövénnyel befuttatott vadkerítés.

Valóban nagyon szépen megcsinálták a rom körüli területet.
Kár, hogy szép színes információs tábla nem fogadott minket. Csak ez a kő és az ebbe vésett szavak szolgáltattak némi információt.... már ha el lehetne olvasni.
Nem is tartott sokáig nézelődésünk, főleg, hogy az eső megint jobban elkezdett esni.  De ennyi pont elég volt ahhoz, hogy megtekintsünk egy újabb darabnyi múltat és azt, hogy ezt nem is olyan nehéz kulturált formában megőrizni a kíváncsi látogatók számára.
Ha egyszer majd erre járnál, akkor ne hajts túl gyorsan ezen az útszakaszon, és akkor talán Te is meglátod... s talán még meg is állsz pár perc erejéig.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése