Élménytérképem !!!

2015. április 9., csütörtök

Mór - Luzsénszky-Láncos-kastély


Mór - Luzsénszky-Láncos-kastély
Hazafelé  vezető utunk Móron át vezetett. És ha már arra mentünk, akkor megálltunk, hogy megnézzük a kastélyokat. Nem csak a legnagyobbat, ami még kastély formájában épül szépül..... hanem a többit is, speciel a másik kettőt, ami szintén listás lett. (Ha még nem láttad volna Magyarország kastélyairól készülő listáimat, akkor KLIKK IDE itt pótolhatod.)

Nem volt nehéz megtalálni ezt a kastély. A város központjában található a körforgalom mellett. Úgyhogy ha már csak egy laza sétát teszel Mór központjában, akkor biztos, hogy elmész mellette, vagy legalább is messziről látni fogod.
Luzsénszky ill. Láncos-kastély /copf, 1790/
Építtette a Luzsénszky család, nevét az elôtte húzódó lánckerítésrôl kapta. A város fôterének meghatározó, egyemeletes, 16 tengelyes, sátortetôs épülete. A kastélyt 2 íves, vörösmárvány keretű kocsibehajtó és 3 páros oszlopon vörösmárvány erkély díszi­ti. A bal oldali kocsibehajtóban a hatszögű pad­lókockán szignálva: Georg Ilsinger 1815.
A kastély épülete jelenleg Mór Város Önkormányzatának és a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont.
Mint láthatod hasznos dologra fogták be az épületet. Így legalább nem vész kárba és a feledés homályába az épület.
Mi tagadás... szép nagy úri rezidencia volt...
És hát most is majdnem valami olyasmi... :) Belülről az ilyen épületek megtekintésének már nincs se értelme, se jelentősége. 
Úgyhogy csak kívülről néztük meg, és már sétáltunk is tovább.
Ha Mór felé jársz, akkor jusson eszedbe, hogy belvárosuk ezen szép épülete is nemesi történelmi múltra tekint vissza.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése