Élménytérképem !!!

2015. április 8., szerda

Tatabánya - Turul


Turul emlékmű és kilátó
Oroszlány környékén tett kirándulásunk során alkalmunk volt elmenni Tatabányára is és megnézni a Turul madarat.

Bár mint már olvashattad 2012-ben jártam már erre, és arról bejegyzést is készítettem, amit KLIKK IDE akár újra meg is nézhetsz. De a mostani látogatásunk képeit is megmutatom.
Ahogy a korábbi beszámolóban is írtam a kilátót könnyű megtalálni. A Panoráma úton a sziklás hegyoldal irányába az M1-es átszelve kell a hegyoldalnak felfelé haladni, egészen addig, amíg az ember az út végére nem ér (a parkolóban ingyenes a parkolás!).
No ez a parkoló... szép nagy... hely van.. parkolóőr és pénznyelő automata nincs.
Ahogy anno is írtam...egy nagyon aranyos park várja a látogatókat. Szabadtéri programoknak is ideális. Nemcsak hely, de padok és asztalok is várják a több időt eltölteni szándékozó látogatókat.
És innen turista utak is vezetnek a barlanghoz is, és egy másik kilátóhoz is. Most a barlangot is megtekintettük. Ha érdekel az élménybeszámoló, akkor KLIKK IDE és megtekintheted.

És a hatalmas fém Turul-madár, mely fentről figyel Tatabányára.
Európa legnagyobb bronzmadara. Kiterjesztett szárnya 14 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. A szobor Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem föltött aratott győzelmére emlékeztet.
A kilátás a városra.


Bár a város szépségét tekintve nem egy díjnyertes város (Tatabánya inkább ipari város, mint sem hogy régi múlta visszatekintő patinás épületekkel büszkélkedő város), de egy ilyen kilátás mellett ezt szinte el is felejti az ember. Maga a kilátó és a kilátás sokat emel a város összképén. Már csak ezért is megéri eljönni ide! És mi más is lenne fontos egy város számára, ha nem ez, hogy turisztikailag fontos értékeket is fel tud mutatni.
És az a tény, hogy emellett a kirándulás, pihenés, és egy nem hétköznapi barlang felfedezésének élménye is várja Turulhoz látogatókat, csak még vonzóbbá teszi a környéket, Tatabányát, és a Turult is!
Érdekesség, hogy a Milleniumi ünnepségek idején, 1896-ban 7 kiemelt jelentőségű emlékmű épült a történelmi Magyarországon a honfoglalás és államalapítás tiszteletére: például a pannonhalmi apátság melletti emlékmű, a Nyitra melletti 558 méter magas hegyen az Árpád-oszlop (amit 1923-ban a csehek leromboltak), az ópusztaszeri műemlékegyüttes, a fővárosi Hősök terének emlékoszlopai és a bánhidai Turul-emlékmű. A jeles alkotás mára Tatabánya meghatározó jelképévé vált. A város címerében is szerepel.
Ha konkrétan ezért nem is kel útra az ember, mindenképp ajánlom, hogy ha arra jársz, nézd meg!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése