Élménytérképem !!!

2015. április 7., kedd

Csákvár - Lőportorony


Lőportorony

Oroszlány felé tett kirándulásunkkor Csákváron csak a kastély megtekintése kedvéért álltunk meg, de úgy tűnt, hogy van Csákváron több látnivaló is. Még a kastélylátogatáskor (ha még nem olvastad volna, akkor  KLIKK IDE és megteheted) említette az egyik bácsi, hogy a község déli felén található egy érdekes építmény, ami szintén az Esterházyakhoz köthető. Sőt... ezt mára már fel is újították, úgyhogy ha érdekel minket, akkor tekintsük meg azt is.

Nemcsak hogy bogarat ültetett a fülembe, de úgy éreztem, hogy tudom is hogy hol van, és hogy melyik az. Csak épp Csákvárra érkezésünkkor már nem ismertem fel, mert valóban azóta fel lett újítva az épület.
Így hát egy kicsit visszamentünk Zámoly irányába a község széléhez, hogy megkeressük azt az építményt. Megérzéseim jók voltak, mert ott volt, és az volt, amit gondoltam. 
Megtalálni nagyon könnyű, mert már az útról lehet látni, továbbá tábla is jelzi, hogy látnivaló rejtőzik egy kicsit beljebb a főúttól. Láthatod, hogy a fehér tornyocska ott virít.
Ezt a táblát kell keresni, emellett van egy bekötőút, ami egy balos kanyar után egyenesen a toronyhoz visz. Igazából eltéveszteni se lehet, mert a szem egyfolytában látja a célt, a fehér tornyot.
A torony, amit hivatalosan Lőportoronynak hívnak. Nemcsak hogy felújították, de turistabaráttá is tették. Autóval érkezőket jól kialakított megállóhely fogadja. Nem nagy, de így nem a keskeny földes-úton áll meg az ember és nem zavarja a feltehetően nem is létező forgalmat. Megnyugtató na, és így könnyebben meg is lehet fordulni. 
Szinte a torony mellett álltunk meg. Az a mihaszna kis fakorlát igyekezett a látogatókat a járdára terelni.
Szépen kialakított kőjárda vezet a toronyhoz. És így még a leírásokat sem lehet kihagyni. Bár nem csak a torony történelme található ezen a táblán, hanem a ménest is említi, melynek lovai pár méterrel odébb láthatóak.
De minket most csak a Lőportorony érdekel. Amit tudni kell róla, azt Te is elolvashatod, ha ránagyítasz a képre, de ha jó a szemed, akkor lehet hogy így is megy. :)
Most már Te is tudod amit tudni kell erről az érdekes építményről. Hogy mik nem vannak Magyarországon, ugye?! Csak nyitott szemmel kell járni, vagy ahogy a mi esetünkben volt, nyitott füllel. :)
Miután elolvastuk a kiírást, mentünk is közelebbről megnézni. Minden oldalról...
Nagyon érdekes és elgondolkoztató, hogy vajon mire használták és hogyan. Egy ajtó (lépcső nélkül) és két mihaszna kis rés, ami ablaknak nem nevezhető.
 És ott vagyok én is :) Így azért érzékelhető, hogy mekkora is valójában.
Bizony... mutatom, hogy hova kellett anno feljutni. Érdekes...
Mint láthatod ennyi az egész. De örülök, hogy mégis megnéztük, és megmutathatom Neked is, hogy Csákváron még ilyen látnivaló is vár.
Nem mondom, hogy rohanj megnézni, de ha egyszer Csákvár felé jársz, akkor ne feledd, hogy pár perc elfoglaltságot ennek az építménynek a megtekintése is adhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése