Élménytérképem !!!

2015. április 9., csütörtök

Mór - Kapucinus templom


Mór - Kapucinus templom és rendház
Hazafelé úton Móron is megálltunk kastélyokat nézni. És ha már itt a templomtól nem messze parkoltunk le, akkor megnéztük a templomot is.
Figyelemfelkeltő és megkapó maga az épület. Magasabb fekvése, sárga színe, az égnek csúcsosodó tornya megragadja az ember tekintetét.

Közelebb is mentünk, hogy megnézzük.
Mór belvárosában járva könnyen meg lehet találni. Ha már a park környékén jár az ember, akkor nem lehet nem észrevenni a tornyot. Amúgy a hivatalos cím, ahol keresni lehet: Mór, Kapucinus tér 1.
Már a templom felé sétálva is egy szobor az út szélén.
És a templom... mintha csak ránk várna, hogy nézzük meg közelebbről is.
1694-96 közt épülõ zárdatemploma, az ú.n. „német templom” 1788-1998 között a városplébánia feladatait látja el. 
A két móri templom egyetlen plébániát alkotott, melyet kapucinus szerzetesek láttak el, csak állami akadályoztatásuk idején (1950-1991) mûködtek egyházmegyés papok plébánosként a városban. A plébánia és a rendi templomigazgatóság különválasztása 1998-ban történt meg. 

A barokk stílusú kapucinus vagy német templomot 1701-ben Széchenyi Pál kalocsai érsek szentelte fel, 1880-81-ben átalakították. A főoltárképet Baumgartner Norbert kapucinus szerzetes festette. A kiterjedt Lamberg család több tagját a templom altemplomában temették el.
A templommal egybeépítették a volt kapucinus rendházat, amely ma római katolikus plébánia. A kapucinusok a korabeli földbirtokos Hochburg család kezdeményezésére települtek Mórra. 1695-ben építették számukra a Brindisi Szent Lőrincnek, a sárréti csata hősének emlékére szentelt, ma is álló rendházat és templomot. A rend folyamatosan ápolta hős szerzetestársuk emlékét. A templom mennyezetfreskója Lőrinc barát hősiességét ábrázolja. (Rovátkai Lajos 1940.) Lőrinc barát eszményített arcképe az egyik mellékoltáron is látható.
A templom előtt a már megszokott szoborcsoportok.
És azért a bejáratot is megcéloztuk, hátha belülről is láthatjuk.
De sajna, ahogy lenni szokott... nem jártunk sikerrel, úgyhogy ezt is csak kívülről tudtuk megnézni.

A két oldalán találhatóak további ajtók.... tán ezek a rendház bejáratai.
A templom mellett egy teret is lehet látni....
... egy emlékszobor Wekerle Sándor emlékére, amit talán érdemes megtekinteni.
Már csak azért is, mert a térről a templomot egy teljesen más aspektusból lehet megtekinteni.

Sajna csak ennyi volt ez a templom.  Nem annyira szép, mint a város másik temploma, de azért erre is megéri egy pillantást vetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése