Élménytérképem !!!

2015. április 7., kedd

Majkpuszta - Esterházy kastély


Majkpuszta - Esterházy-kastély

A Majkpusztán található Kamaduli remeteséget néztük meg oroszlányi kirándulásunk során. És ha már ott jártunk, akkor a kastélyt is megnéztük.


Ez lenne a Kamalduli remeteség:
Ugye milyen szép és érdekes? Felkelti az ember kíváncsiságát. Mint láthatod itt nem csak a remeteség és a templomrom a látnivaló, hanem egy szép nagy egybefüggő kastélyépület is található. Ez az Esterházy-kastély, amit szintén meg szerettünk volna nézni ottjártunkkor. De csak szerettük volna, mert a pénztárnál derült ki, hogy a kastély felújítás alatt van és nem lehet még megtekinteni. A nyitás talán majd e nyárra várható, de biztosat nem tudni.

Szomorúan vettük tudomásul, de ennek ellenére tettünk egy sétát a remeteségben (ha még nem olvastad volna azt az élménybeszámolómat, akkor KLIKK IDE). És hát amennyit a kastélyból láttunk, azt azért megmutatom.

Először is a megközelítése a kastélynak, pont ugyanaz, mint a remeteségé, mivel egy helyen vannak.
A remeteség felé vezető úton elsőként a kastély épületét lehet észrevenni. Sajnos drótkerítéssel és szép nagy zárt kapukkal elzárva. Nem lehetett megközelíteni.

Még szerencse, hogy a fényképező optikája átfér a rácsokon és így tudtam egy kerítésmentes képet is készíteni.
Az Esterházy család Majkon: Az új tulajdonos házasodó fia részére minden kényelemmel ellátott otthont rendezett be Majkon. A foresteriát átalakíttatta minden igényt kielégítő kastéllyá, a munkálatokhoz felhasználva a premontrei kolostor még meglévő köveit. A tavakat kitisztították, a kastély alatti tó vizén cölöpökre épült fürdőház szolgálta a strandolás örömeit, amely egészen az első világháborúig használatban volt. A remetelakokba a belsőcselédség költözött, a majorsági épületekben kovácsok, lovászok, iparosok rendezkedtek be. A kastély körül – a kor divatjának megfelelően – ritka és értékes fakülönlegességeket ültettek, illetve különböző dísztárgyakat helyeztek el, kialakítva ezzel egy elegáns angolkertet. 

Miután bementünk a remeteség belső udvarán körülnézni, akkor a kastély belső felét is megnézhettük. Persze szigorúan a távolból a kapun keresztül.
Még szerencse, hogy az optika itt is átlátott a vaskapu sötét rácsain. Így már tisztábban.... a kastély és belső udvara...

A kastély belső udvarán egy reneszánsz stílusú, négyszögletes kávájú kutat helyeztek el, amely még ma is látható. Oldallapjait az Esterházy család címerét tartó angyalok, griffek, rózsák díszítik. A kút 1980-as években történő feltárása során föld alatti folyosórendszer bejáratára bukkantak, amelynek ágai összeköttetésben állnak a cellaházakkal is, kijáratát pedig a kolostoron kívül találták meg. Rendeltetése és eredete egyelőre tisztázatlan, a beomlások miatt feltárása még nem sikerült. A közbiztonság is megszilárdult, az erdőkben erdészek, a faluban az uradalom hajdúja és egy tizedes vigyázta a rendet. A rendházból kialakított kastély az Esterházy család téli lakhelye lett – nyáron csákvári kastélyukban laktak – egészen a második világháború végéig.

Sajnos csak ennyit láthattunk a kastélyból a remeteségen falain belül. De utána kívül, a falak mellett is elsétáltunk. Onnan is rá lehetett látni a kastély egy részére.
1945-ben az előrenyomuló szovjet hadsereg elfoglalta Oroszlányt. Felbiztatták az amúgy is sértett lakosságot, és háromnapi szabad rablást engedélyeztek, maguk pedig ládákban, szekrényekben hordták el a berendezés mozdítható részét. A harcok közepette az épületek súlyos károkat szenvedtek: ekkor égett le a kastély emeleti részének egy oldala is. A sérülések ellenére az épületek viszonylag jó állapotban vészelték át a háború megpróbáltatásait Nyevszkij alezredesnek köszönhető, aki felismerve a kolostor történelmi értékét, csak a környező erdőket lövette.
A háború után
Az Esterházy család egy cellalakásban talált menedéket. Egyik fiuk a háború, másik a háború utáni paralízisjárvány áldozata lett, a családfő, Esterházy Móric gróf, és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe távozott. A grófné és testvére azonban maradt: Esterházy Móricné, született gróf Károlyi Margit és Emma testvére egészen 1973-ig lakták a cellaépületet, kétkezi munkájukkal keresve meg a megélhetésükhöz szükséges pénzt.
A háború után a kastély tábori kórházként, munkásszállóként, lakóépületként funkcionált. 1946-tól a Magyar Írónők Köre bérelte a kastélyt, alkotóházként használták és a bérleti díj fejében helyreállíttatták a kastély jobb szárnyának tetőzetét.
Az 1950-es években üresen állt az épület, nyaranta úttörők táboroztak az évszázados falak között. 1962-ben az Országos Műemléki Felügyelőség hozzákezdett a rekonstrukcióhoz, többek között ekkortájt restaurálták a refektórium freskóit is, Haraszti Margit, restaurátor vezetésével. Néhány cellaházban kiállítás kapott helyet, a többit üdülővé alakították át.

Mára az épület már újra felújítva. Kíváncsian várjuk, hogy mikor tekinthetjük meg a látogatható részeket. Egyelőre még kerítések akadályoznak minden irányból.
Talán a kertet is visszaállítják régi pompájába.


Végül is a kastély külső részét láttuk. Talán legközelebb egy alkalommal majd a hozzá tartozó belső kialakítást is megtekinthetjük. Ha még 2015-ben szeretnéd megnézni Te is, akkor mindenképp érdeklődj előtte telefonon közvetlen a remeteségnél, hogy megnyílt-e már a kastély a turisták számára. Csak úgy az igazi elmenni oda, főleg így, hogy már tudod, hogy kívülről mit láthatsz majd. :) Úgyhogy ha úgy döntenél....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése