Élménytérképem !!!

2015. április 7., kedd

Zámoly - Kerekszenttamási rotunda


Zámoly - Kerekszenttamási rotunda

Oroszlányi kirándulásunk során, az odafelé vezető úton meg-meg álltunk, s Zámolynál templomromot találtunk. S ha már találtunk, akkor meg is néztük...
Zámoly határában állt az Árpád-korban Kerekszenttamás nevű falu, mely a török időkben végleg elpusztult. Egy 1231-ben kelt oklevélben említik mint a Csák nemzettség birtokát. Körtemploma, rotundája a XII. században épült. A török idők után a falu nem települt újra. A templom falai még dacolnak az idővel.
Zámolytól északra 3 km-re, a Gánt-Csákvár útkereszteződéstől néhány száz méterre van, Gánt irányában, balkéz felől.

Oroszlány felé haladva ismerős volt a kereszteződés (régebben sokat utaztam errefelé), úgyhogy szinte sejtettem is, hogy merre kell keresni ezt a templomromot. A körforgalomnál Csákberény irányába kell lekanyarodni, és utána mindjárt jobb kéz felé kell keresni egy bekötő földes utat. Szinte egészen a templomromig el lehet menni autóval is.
Bár minket egy kicsit megviccelt az emelkedő előtti kanyar, mert azt éreztette, hogy ha autóval tovább megyek, akkor nem lesz hol megfordulnom. Nohát,... tévedtem.
Egészen a romig fel lehet menni.
És mint látható, nemcsak hogy nyugodtan le lehet parkolni, de simán meg is lehet fordulni... akár még egy kamionnal is, olyan sok hely van a rom mellett. 
A rom, avagy  Kerekszenttamási rotunda.
Láthatóan nem nagy és nem sok minden maradt meg belőle. De a kör forma mai napig határozottan kivehető.
A helyben bányászott dolomitból rakott, kör alaprajzú építmény a helybeliek vélekedése szerint "valami török hagyomány lehet", valójában a szintén a hódoltság idején elpusztult Kerekszenttamás község templomának maradványa.
A kétkedő Tamás apostol tiszteletére szentelt rotunda a falunak is nevet adó plébániának épült a XII. században. A román korban nálunk is gyakori centrális épülettípus a Magyarországon ritkábban előforduló, apszis nélküli változatot képviseli.
A 9 méter átmérőjű és 1,3 méter falvastagságú kerektemplom bejárata a déli oldalon, az egykori szentségtartó fülkéje szemben az északi falában volt. A kerek épület helyenként négy-öt méter magasan megmaradt. A szinte bonthatatlanul kemény fal köveit forró mészhabarccsal forrasztották egybe, így képes volt túlélni a háborúk és a környéken építkezők rombolását.

És azért a falak még szinte embermagasságig állnak (tudjuk, hogy sok rom esetében sokkal rosszabb állapotok uralkodnak), úgyhogy ez annyira nem is rossz.
És itt is szívesen látják a turistákat és kirándulókat. Egy kis táblácska némi információval szolgál a felkészületlenül érkezőknek. Némi zoom-zoom, és talán Te is el tudod olvasni, hogy mit olvashattunk helyben.
Kívülről a várrom ennyi. Igazából a másik oldalról nem nagyon lehet megközelíteni. Szorosan a fal mellett haladva körbe lehet járni, de nem szükséges, hiszen szinte mindent lehet innen is látni.
No meg az ajtó-szerű nyíláson a közepébe belépve belülről is.
A szentségtartó fülke.... feltehetően arra lyukra gondoltak.

Némi emlék beszerzése után rotunda-látogatásunk végéhez ért, és mentünk is tovább utunkon.
Nem nagy rom, nem is jelentős, de ha szereted a romokat felkeresni, és Zámoly felé jársz, akkor ezt se hagyd ki! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése