2015. április 8., szerda

Vértessomló - Esterházy-kastély


Vértessomló - Eszterházy-kastély
A Gesztesi vár felé vezető utunkon néztük meg ezt a kastély. A kedvezőtlen időjárás miatt (értem ez alatt a csöpögő, majd egyre jobban eső esőt) időhúzásként tettünk egy kanyart Vértessomló községébe, hogy megnézzük a kastélyt... abban a reményben, hogy a felhők elvonulnak és az eső eláll mire a várhoz érünk.

Esőben, hidegben és szélben nem túl kellemes kastélyokat látogatni. De ebben az esetben túl sok időt nem vett igénybe. Mint látható, ez a kastély már egy egészen újszerű kinézetet kapott. Nem titok, neten ellenőrizheted is, hogy ez a kastély hotelként működik. Így közelebbi megtekintésre nem igazán volt lehetőségünk.

A házat 1774-ben az Esterházy család építtette. Vértessomló településen nyitották meg Magyarország első mély művelésű bányáját. Az épület az ide vezényelt bányatiszt munka- és lakhelyéül szolgált. Az évszázadok folyamán funkcióját többször változtatva végül a házat elhagyták lakói.
Azért nem semmi kis hotel lett belőle. Ha érdekel, akkor a 2823 Vértessomló, Rákóczi utca 88/a cím alatt nemcsak megtekintheted, hanem akár igénybe veheted a hotel szolgáltatásait is, persze ha épp jól kitömött a pénztárcád.
2001 nyarán új időszámítás kezdődött a ház életében. A Horváth család rátalált erre a romos, csipkerózsika álmát alvó gyöngyszemre. Hosszas felújítást követően 2008 tavaszán a család birtokba vette a története során legigényesebben átalakított és felújított kiskastélyt. Ebben a mesés környezetben, a patinás falak között egy a mai divatnak megfelelő butik hotel került kialakításra.
Amennyire lehetett kívülről megtekintettük. Lévén, hogy már messze nem kastélyos a kinézete, különösebben nem érdekfeszítő. És ha a kastélylistákat nem kezdem el kidolgozni, akkor talán én sem tudtam/gondoltam volna soha, hogy ez az épület egy kastély volt. 
Azért kíváncsi lettem volna, hogy hogy nézhetett ki mielőtt felújították. Talán az a kinézete érdekesebb lett volna turistaszemmel nézve. Ez van... ezt is láttuk,... és most már Te is tudod, hogy ez is egy kastélymúlttal rendelkező épület a sok közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése