Élménytérképem !!!

2015. április 8., szerda

Vértessomló - Esterházy-kastély


Vértessomló - Eszterházy-kastély
A Gesztesi vár felé vezető utunkon néztük meg ezt a kastély. A kedvezőtlen időjárás miatt (értem ez alatt a csöpögő, majd egyre jobban eső esőt) időhúzásként tettünk egy kanyart Vértessomló községébe, hogy megnézzük a kastélyt... abban a reményben, hogy a felhők elvonulnak és az eső eláll mire a várhoz érünk.

Esőben, hidegben és szélben nem túl kellemes kastélyokat látogatni. De ebben az esetben túl sok időt nem vett igénybe. Mint látható, ez a kastély már egy egészen újszerű kinézetet kapott. Nem titok, neten ellenőrizheted is, hogy ez a kastély hotelként működik. Így közelebbi megtekintésre nem igazán volt lehetőségünk.

A házat 1774-ben az Esterházy család építtette. Vértessomló településen nyitották meg Magyarország első mély művelésű bányáját. Az épület az ide vezényelt bányatiszt munka- és lakhelyéül szolgált. Az évszázadok folyamán funkcióját többször változtatva végül a házat elhagyták lakói.
Azért nem semmi kis hotel lett belőle. Ha érdekel, akkor a 2823 Vértessomló, Rákóczi utca 88/a cím alatt nemcsak megtekintheted, hanem akár igénybe veheted a hotel szolgáltatásait is, persze ha épp jól kitömött a pénztárcád.
2001 nyarán új időszámítás kezdődött a ház életében. A Horváth család rátalált erre a romos, csipkerózsika álmát alvó gyöngyszemre. Hosszas felújítást követően 2008 tavaszán a család birtokba vette a története során legigényesebben átalakított és felújított kiskastélyt. Ebben a mesés környezetben, a patinás falak között egy a mai divatnak megfelelő butik hotel került kialakításra.
Amennyire lehetett kívülről megtekintettük. Lévén, hogy már messze nem kastélyos a kinézete, különösebben nem érdekfeszítő. És ha a kastélylistákat nem kezdem el kidolgozni, akkor talán én sem tudtam/gondoltam volna soha, hogy ez az épület egy kastély volt. 
Azért kíváncsi lettem volna, hogy hogy nézhetett ki mielőtt felújították. Talán az a kinézete érdekesebb lett volna turistaszemmel nézve. Ez van... ezt is láttuk,... és most már Te is tudod, hogy ez is egy kastélymúlttal rendelkező épület a sok közül.

3 megjegyzés:

  1. Mindenképpen érdekes. Ha 1774-ben építették (bár nem tudom ez az adat honnan van) akkor 99%-ban Fellner Jakabnak kellett építenie, terveznie. Az egyik legautentikusabb Fellnerről szóló írásban ez nincs benne.Létezik, egy MAGYARORSZÁG MŰEMLÉKJEGYZÉKEKOMÁROM–ESZTERGOM MEGYE összeírás 2006-os és aban sincs benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      a dőlt betűsek egy az egyben a netről vannak... a google már csak ilyen... segít keresni és visszakeresni.... az info a http://felsofokon.hu/turizmus-es-vendeglatas/kastelybol-szalloda/ oldalról van. Nem véletlen mondják, hogy milyen veszélyes lett a internet az információkat tekintve. Sajna arra nincs időm, hogy ilyen mélységig megvizsgáljam az információkat, de külső segítséget szívesen fogadok, csak hogy pontos legyen, ha már van róla valami leírás.

      Törlés
    2. Amint lesz valami érdemleges megírom. Tegnap azért nézelődtem de semmi konkrétumot nem találtam. Borovszky Samu nagy leírásában sem.

      Törlés