Élménytérképem !!!

2015. április 7., kedd

Csákvár - Katolikus templom


Csákvár - Szent Mihály főangyal plébánia


Csákvári kastély-látogatásunkkor -  ha még nem olvastad volna, akkor KLIKK IDE és megnézheted - eme templom mellett haladtunk el. Hatalmas méretét és két tornyát nem lehet nem észrevenni. Felkeltette kíváncsiságunkat és a kastély megtekintése után vissza is mentünk, hogy közelebbről is szemügyre vegyük.

A templom pontosan ezen a címen található: 8083 Csákvár, Szent Mihály tér 7. De ha Oroszlány felé mész, vagy onnan jössz, akkor biztos, hogy elmész mellette.
A templom főoldala előtt egy bekötőút található, és a templom előtt parkolásra kialakított hely. 
Érdekes egy templom, nem a megszokott forma.

Csákváron már az Árpád-korban volt római katolikus templom. A török hódoltság idején, 1543-ban a tető leégett, majd a protestantizmus megerősödése idején a reformátusok kezére került. 
A katolikusok 1748-ban kapták vissza az épületet, de mivel romos állapotban volt,Esterházy Ferenc lebontatta, és a régi alapokra új templomot építtetett Fellner Jakab tervei szerint. Mivel a templom szűknek bizonyult,1788-ban bővítették. Az 1810-es földrengés után a megrongálódott tornyot egészen le kellett bontani. Esterházy Miklós Ybl Miklós építészt bízta meg a felújítási munkálok megtervezésével.1852-54-ben elkészült a két hatalmas új hajó, és felépült a két torony. A tornyon lévő aranyozott keresztek is 1854-ben készültek.
Látható, hogy óra is van a tornyában. Mindkettőben! És a felénk nem túl jellemző templom díszítés, a fülkékben álló szobrok.
Figyelemfelkeltőek és megkapóak. Kevés templomnál látható ilyen, hogy kőangyalok figyelő tekintete néz le rád.
 És ami még érdekesebb... egy címer a templomon! Ismerős?!?
És ami még ennél is érdekesebb volt. El se akartam hinni, amíg közelről nem láttam, A kilincsre ki volt akasztva, hogy "Nyitva". Ezt a mákot! Végre egy templom amibe be lehet menni! 
Korai volt az örömöm.  Mert bár valóban be lehetett menni... de csak az előtérbe... ahogy az lenni szokott. De itt legalább szép nagy üvegablakok vártak, amin keresztül azért relatív normálisan meg lehetett tekinteni a templom belső kialakítását is.
A Szent Mihály főangyal tiszteletére szentelt templom belsejét vörös, fekete, szürke és fehér márvánnyal díszítették.
Szentélyében a mennyei seregek vezérének, Szent Mihály arkangyalnak fehér márványszobra magasodik. A templomban látható ornamentális, díszítő elemekben gazdag festmények Esterházy Miklós Móric özvegye - Schwarzenberg Franciska - költségén Leszkovszky György tervei szerint készültek. Bejárata felett kétoldalt angyalszobrok láthatók. Az oromzatban lévő Patrona Hungariae-szobrot 1855-ben Georg Herzog osztrák szobrász készítette. A vörös márvány keretbe foglalt főkapu felett Esterházy Miklós griffek által tartott címere látható, valamint az 1852-es évszám bronzból. 
Bejelentkezéssel látogatható.
Az oltár. Ugye milyen különleges és nem hétköznapi! Semmi kereszt, meg Jézus megfeszítve rajta, semmi Szűz Mária... hanem egy angyal az oltár fő eleme. Még számomra is meglepő volt, mert ilyet még soha sem láttam egyik eddig látott templomban se.
Láthatóan nem sugárzik ez a templom az arany sárgálló színétől. Eléggé szolidnak tűnik az összkép, de jobban megnézve azért puritánnak sem mondható. Kellemes színekkel és mintákkal kombinálva az egész plafont freskó borítja. Megnyugtatóan hat, és nem vonja el az ember figyelmét mise közben a lényegről. :)
Az oldalsó falakon se található semmi giccs vagy túlzás. És a színes ablakok sem vonzzák a tekintet. Egyszerű és nagyszerű.
Már kezdtem kételkedni, hogy valóban egy katolikus templomban járunk-e. De jobban megfigyelve megtaláltam Szűz Mária oltárát, úgyhogy akkor mégiscsak katolikus a templom.
Végezetül egy kis olvasnivaló. Sajnos nem sikerült fény híján túl jó képet készíteni. De mivel ez a leírás a templomban látható, még az előtérben, ezért talán érdekes lehet. Végül is információ első kézből és biztosan hitelesebb mint amit az elején olvashattál. Egy kis nagyítás után akár olvasható is lehet. 
 Miután bent körülnéztünk az üvegablak mögül, mentünk tovább utunkra.
Angyalok figyelő tekintete alatt el is hagytuk a templomot.
 Ahogy a község központja felé elsétáltunk távolról még egyszer megtekintettük.
A templom mögött egy kis tér is található, ahol egy emlékszobor áll, a már ismert Turul-szimbólummal.
Ha Csákváron átutazóban leszel, akkor pár pillantást szentelj ennek a nem hétköznapi templomnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése