Élménytérképem !!!

2015. április 8., szerda

Várgesztes - Templom


Várgesztes - Szent Vendel és Szent Miklós püspök plébánia
A Gesztesi vártól jöttünk már elfele, amikor is észrevettük, ezt a szépen sárgálló templomot. A fák takaró lombkoronája ellenére feltűnt, hogy milyen szép templomocska. Úgyhogy meg is álltunk pár perc erejéig, hogy megnézzük, hogy milyen szép kis temploma van ennek a községnek.

Titokzatos és megkapó, ahogy a zöld lombkoronák közt megbújik.
Úgyhogy oda is sétáltunk.. már csak azért is.
Az járda mellett egy szép kis emlékmű mellett is elmentünk.
Minél közelebb értünk annál jobban látszódott, hogy nem érzéki csalódás, ez valóban egy nemrég felújított templom.
Várgesztes jelenlegi temploma 1872-ben nyitotta meg először kapuit a hívek előtt. 2006-ban kapott új harangot; majd 2008-ban a rendkívül leromlott állapotú tető és torony rekonstrukciója következett 31 millió forintból, 2011-ben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól az egyházközség több mint 12 milliós támogatást nyert el a külső felújításra.
Az éppen megkezdett munkálatokat szakította meg a 4,7-es, január 29-i földrengés, mely során megsérült a kórusnak is helyet adó karzat; szinte minden nyílászárónál és a sekrestyében megrepedtek a falak, megmozdult a födém – állapította meg akkor a helyszínt felkereső Spányi Antal püspök, aki Menoni Gabriella polgármesterrel és Bedy Sándor plébánossal együtt mérte fel a gesztesi templom állapotát 2011 februárjában.
A meglévő bajokat tovább súlyosbította a tavaly nyári újabb, 3,7-es erősségű földmozgás, melynek következtében tovább nőttek a repedések, folyamatosan szakadtak le a vakolatdarabok a falakról, az orgonakarzatot pedig balesetveszély miatt nem használhatták a hívek.
A püspöknek és az egyházközség tagjainak köszönhetően – a pályázaton nyert összeget kiegészítve – teljességében megszépült a gesztesi templom. A nyílászárók cseréje és a külső festés mellett kijavították a földrengés által okozott károkat; belül is új festést kaptak a falak, helyrehozták a sérült freskókat.
Spányi Antal megyéspüspök vasárnap áldotta meg a templomot.

Felettébb szép és ép feliratok találhatóak a bejárati ajtó mellett a falon.

És a próbálkozás, hogy be lehet-e menni, vagy csak lehet-e bármit is látni a kulcslyukon keresztül.--
Hát sajnos semmit se. Úgyhogy nem tudtuk meg, hogy milyen is lett a templom belülről a nagy felújítások után. Pedig ha legalább olyan szép és esztétikus, mint a külső megjelenése, akkor ez egy nagyon szép kis templom lehet. Erről most nem tudtunk meggyőződni, majd talán legközelebb.
Pedig szerintem tényleg aranyos templom.
A formája, a színek, a díszítés, a mérete harmonikusan összeillenek.

Kár, hogy nem tudtunk bemenni. Ha erre járnál várnézőben.... Te se menj el szó nélkül eme aranyos templom mellett. Főleg, hogy a környezeti viszonyokat tekintve, ki tudja, hogy még meddig fog egyben állni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése