Élménytérképem !!!

2014. augusztus 10., vasárnap

Döbrököz - Werbőczy vár


Werbőczy vár
Egészen véletlen sikerült ezt a várat, vagy inkább várromot látnunk. Először is teljesen véletlen láttam meg a Google térkép foto funkciójának alkalmazása közben. Másrészről nem találtam a neten egyértelmű információt, hogy hol is van, és hogy mi is az, ezért nem is foglalkoztam vele igazán, vagyis nem terveztem tudatosan hogy megnézzük. De amikor a nagy sárga templom mágikus vonzereje bevonzott minket a községbe, hogy azt megnézzük, akkor mint derült égből a villámcsapás jött a gondolat, hogy megkérdezzem azt az egyszem járókelőt, aki arra tévedt, hogy tényleg van-e itt várrom és hogy merre található.


S lám nemcsak hogy van, de mint kiderült felettébb könnyen megközelíthető. 
Csak egyenest kell menni, át hídon, s odaát a várrom vár. Már a hídról is lehet látni a bal oldalon valami kőkupacot.... 
S ahogy ott megállsz a ház előtt - melyben ama szerencsés család él , aki elmondhatja, hogy egy vár áll a szomszédságában - és kiszállsz a kocsiból, akkor ez a látvány fogad...... A kőkupac. Egy furcsán csúcsosodó téglafalmaradvány.
De ahogy mereszted a szemeid, akkor láthatod, hogy távolabb is van még egy, nem is kőkupac, inkább téglarakásnak nevezhető halom. No ez is az állítólagos Werbőczy várhoz tartozik.

S ahogy mennél oda megnézni, akkor látod meg, ahogy én is, hogy jéééé.....van ott még egy téglarakás! Ott hátul! És nem is akármilyen! Ez még nagyobb és magasabb mint ami elsőre láttál.

A várfal egy sokkal nagyobb maradványa, egy kis támasszal ellátva, de még büszkén az ég felé magasodik.
Persze közvetlen a várfal mögött található családi hátsókert a maga nem túl rendezett és haszonállatoktól hangos és büdös látványával nem igazán turista marasztaló. Mi se maradtunk sokáig, épp hogy csak megnéztünk, hogy támfalat építettek a tövéhez. Ami biztos azért kellett nehogy a család hátsó kertjének halált-hozó, tűzrakó dísze vagy épp az új melléképületének alapanyaga legyen ha esetleg megindulna dőlni, vagy megcsúszna a föld.

S ebből az irányból a másik téglatorony is normálisabb képet mutat.
És milyen szép mögötte a falú és a kilátás. Mint látod az isteni képességemmel majdnem meg is érintettem a templom tornyot.... de a fotós nem látta benne a lehetőséget, úgyhogy csak a prezentációs mozdulatom mutatja, hogy ott van az, ami ott van, mi meg itt.
Nem túl hosszadalmas nézelődésünk után már mentünk is, hogy folytassuk utunk.

És ha még többet szeretnél tudni erről a várról, akkor a szimpla leírás bemásolása helyett most jobbat ajánlok neked. Nézd meg ezt az oldalt KLIKK IDE, mert itt a leírás mellett még egy videót is láthatsz, hogy mi volt és hogy hogy nézhetett ki a vár régen. Jó szórakozást hozzá.

S nem mondom, hogy ez valami csodálatos látnivaló, amit feltétlen látnod kell. De ha átutazóban vagy arrafelé, akkor egy pár percet azért megér. Igaz nem listás KLIKK IDE vár, csak a teljes listán KLIKK IDE találhatod meg. De ki tudja.... lehet hogy Te is kedvet kapsz ehhez a fajta élménygyűjtéshez.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése