Élménytérképem !!!

2014. augusztus 18., hétfő

Balassagyarmat - Evangélikus templom


Balassagyarmat - Evangélikus templom
1785-ben építették az akkori akasztófadombon. A torony alapkövét 1793-ban tették le, de rézfedelét csak később kapta. 1809. augusztus 7-én leégett, de 1812-ben ismét készen állt. A templomot ekkor kőfallal kerítették be. 1836-ban kórusa is felépült. 


Megrongálódott fedelét 1873-ban állították helyre.
Egyetlen zömök tornya a nyugati homlokzat elé ugrik, és itt van félköríves bejárati ajtaja is. Felette félköríves keretelt ablak, övpárkány, majd ismét egy félkörös ablak. E felett órapárkány, végül törtvonalú zömök sisak, rajta évszám, mely 1808–as elkészültét dokumentálja. A sisak tetején fém gömb és ezen a kereszt áll. A toronyban jelenleg négy harang található. A templom valamennyi harangja ismert, melyekből 10 darab volt eddig a ma is meglévőkkel. Ebben a toronyban van jelenleg is a város legrégebbi (1891) és legfiatalabb (1971) öntésű harangja.

Könnyen meg lehet találni, mert már a főútról látszik. Úgyhogy csak menni kell a látvány után. Enyhén felújításra szoruló templom.... dehát ma a legtöbb templom ilyen hazánkban. És persze ahogy a legtöbb templomnál, itt sem lehetett bemenni, de még benézni sem! Az egész el volt kerítve és a kapu gondosan elzárva. Úgy tűnik, hogy manapság már csak akkor nézhetsz meg egy templomot belülről, ha misére mész. Addig pedig...marad a kívülről azért láttam élmény. Legyen neked majd több szerencséd, ha egyszer arra sétálsz. Addig pedig..... Erős vár a mi Istenünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése