Élménytérképem !!!

2014. augusztus 17., vasárnap

Szécsény és a templomrom, no meg a vár


Szécsény és a templomrom, no meg a vár

Ha majd egyszer Szécsényen jársz, és megnézed a kastélyt, akkor szánj egy kis időt, még ha csak annyit is mint mi, hogy körülnézz Szécsény központjában. Ha így teszel...ahogy mi is tettük, akkor látni fogod, hogy a kastélyon kívül a községnek más szép látnivalója is van.


Szóval ha már láttad a kastélyt (ha még nem, akkor KLIKK IDE és megnézheted a bejegyzést),.....

...akkor azt is látod, hogy kapásból a kastély előtti téren két templom is van. A barna távolabbi a ferences templom és kolostor! Nem sok község büszkélkedhet működő kolostorral.....
...., úgyhogy mi ezt külön is megtekintettük. Az ehhez tartozó röpke élménybeszámolót itt olvashatod KLIKK IDE.

Emellett tekinteted biztosan nem fogja elkerülni a kastéllyal szinte szemben álló fehér evangélikus templom sem. Ha bent a kastélyban is körülnézel és kinézel az ablakon, akkor kapásból ennek a templomnak a látványa fogad. Nagyon aranyos kis templom, de ahogy legtöbbször lenni szokott, nem lehetett bemenni, hogy megnézzük, hogy milyen is belülről. Talán Te majd több sikerrel jársz, ha arra jársz.
Igy hát sétáltunk is tovább, és nekem nagyon tetszett a központ kialakítása. Sétálóutcák, a látnivalók kitáblázva....
...elszórtan szobrok, padok, és sok virág...... a szemnek kellemes környezet.
 Bár az épületek nem olyan grandiózusak, de ezen az épületen a szárnyas gargoyle nagyon tetszett.
S alig pár lépéssel odébb egy újabb műemléknek tűnő épület fogadott minket. Bár nem sikított rajta egyetlen tábla vagy felirat sem, hogy mi is akar lenni. De ettől függetlenül érdeklődéssel néztük meg. Balról is....
....és jobbról is. Bármi is legyen, azért nagyon jól mutat ott a sétálóutca közepén.  
És ha már ott van az ember, akkor ajánlom neked is, hogy a túloldalon lévő fagyisnál egyél egy gombóc fagyit, mert nagyon finom házfagyit csinálnak!
Így ha a fagyistól tovább sétálsz bármelyik irányba, akkor további szép épületekkel találkozhatsz, vagy akár a templomromot is megtalálhatod. Mi visszafelé indultunk, és a útmutató táblák egyértelműen mutatták, hogy merre is találjuk a tempomromot. Egyébként én is csak innen tudtam meg, hogy itt még ilyen is van. Mert amikor a neten keresgéltem óhatatlanul is a kastély marketingje köszönt vissza minden oldalról.
No de ha elindulsz a megfelelő irányba.... akkor ezt fogod látni....
....és ha elhaladsz a putri mellett..... 
...akkor szinte már meg is találtad, amit kerestél. És hát igen....a pereputty lakik a templomrom, és a szépen kialakított várfal mellett. Szegény turista már turistáskodni sem tud anélkül, hogy ne lennének ott.

A hajdani végvár és a város un. ″kiskapuját″ védő bástya közelében jól láthatók a középkori városfal maradványai, valamint a XIV. századi, régi plébániatemplom alapfalai.
Itt szabadtéri oltár is őrzi a megszentelt hely emlékét.
A Szentlélek templomaként elnevezett épület romja a XII-XIII. századból származik. 1400-ban az akkori kórház kápolnája volt. A XVII. század végére erősen megrongálódott.
A XVIII. században rendbe hozták, majd 1726-tól a falu plébániatemploma. 1793-ban állapota miatt lebontották, s csak 1976-ban kerültek elő romjai régészeti ásatások során.




És ahogy az egyik képen is láttad mellette a várfal. Egy kicsit megújítva és felújítva, de jól néz ki, és fel is lehet menni rá, hogy onnan is megnézhesd a városképet. Én is így tettem, és így született az előbbi kép is a templomromról.
És így láthattam ilyen szépen a község közepén található tűztornyot is.

A szécsényi tűztorony egy barokk stílusú tűztorony, ami a 18. században épült. A helytörténeti kutatások kiderítették, hogy 1718-tól fából, majd 1820-tól kőből készült harangtorony állt itt. A mai tornyot 1893-ban építették. Az átépítés során magas, törtvonalú sisak került a régi, barokk hagymasisak helyére. Az alsó két helyiség boltozott. A második világháború során a toronytól 80 méterre bomba robbant, sokan ennek tulajdonították az építmény elferdülését. Sokkal inkább valószínű, hogy a talaj egy agyagrétegének lassú elcsúszása miatt következett be a dőlés. A toronyban ma a tűzoltás történetét bemutató állandó kiállítás található.

Sajnos nekünk nem volt időnk bemenni és felmenni. Majd talán legközelebb, ha arra sodor a szél.
Szerintem tök jó ez a várfal, és az előtte kialakított rész valószínű, hogy szabadtéri programoknak adhat néha otthont.
És bár mi erről az oldaláról tekintettük meg (lásd előbbi képek), azért ha a másik oldalát látod meg először, az is legalább olyannyira hívogató. Innen nézve egészen váras a kinézete. Meglehet. hogy tényleg volt itt anno vár, és ezek az ominózus vármaradványok (még ha fel is újították egy kicsit), mert hogy elvileg Szécsénynek is van vára. Tán akkor ez lehet az.
És persze a városban további nyomokat lehet találni arra, hogy itt régen vár is volt, és most nem csak a templomromra gondolok. Ha erre jársz, akkor keresd meg Te is ezeket.

Ha van kedved és van időd, akkor még mindig van látnivaló. Én sajnos utólag nyugtáztam, sok látnivalót nem láttunk mi se. Szinte csak azokat, amik a kastély körül voltak megtalálhatóak. Ilyen ez a park is, ami konkrétan a kolostorral szemben van.

 És a bástya meg a kapu....amin keresztül sikerült a kastélyhoz eljutnunk.
De ezen kívül lett volna valahol még egy bástya, egy másik várromocska, szobrok, kapuk, és még biztos hogy sok egyéb érdekesség.  De sajnos nem volt annyi időnk. Talán majd legközelebb. 

Talán Te majd több időt tudsz Szécsény megtekintésére szánni ha egyszerre arra jársz, és felfedezed az általam még nem látott érdekességeket is.




Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése