Élménytérképem !!!

2014. augusztus 10., vasárnap

Dombóvár - Templom


Dombóvár - Jézus szíve római katolikus templom

Amikor Dombóváron a várromot néztük meg, akkor tűnt fel az odavezető úton az szép nagy, kéttornyú templom. Meg is néztük gyorsan. Mert hogy nem sok templomnak van két tornya!


Ha Te is szeretnéd majd egyszer megnézni, akkor ezen a címen találod - Dombóvár, Arany János tér 18.
A templom mellett van is egy parkoló, ahol kényelmesen meg lehet állni. Csak hát az a sok kétes alak, akik úgy ültek a templom melletti zöld placcon, mintha az lett volna a hátsó kertjük. Ennek ellenére körbe sétáltuk a templomot, de mint a legtöbb, főként nem túl biztonságos helyen álló templomot, ezt sem találtuk nyitva. De még bekukucskálni sem lehetett. Úgyhogy csak kívülről próbáltuk kitalálni, hogy miért is van két tornya, és minek kellett nekik ekkora nagy templom.
És hát igen....az a sok zöld fa, hogy mért pont ide nőttek. Annyi hely van az erdőben, mért pont itt kell a templomot takarniuk.






Sajnos egész internet keresztül s kasul csak ennyi infót találtam:
A település központjában szabadon álló, T-alaprajzú, kereszthajós templom, Ny-i végfalához épült, alacsony bővítménnyel. A keresztház egyformán alakított, tornyos véghomlokzatain kétoldalt egy-egy üres szoborfülke, a tornyok tengelyében kőkeretes bejárat. A főhajó K-i, timpanonos oromzattal lezárt homlokzata előtt kontyolt nyeregtetős bejárati építmény. A főhajóban betonelemek alkotta dongaboltozat, a kereszthajó D-i szakaszán csehsüveg boltozat, a keresztház két végén pilléres karzat. Berendezés: 18, 19 és 20. század. A fő- és a két mellékoltár építményei: 18. század közepe, a főoltár képe áthelyezve az egyik mellékoltárra. Korábbi, 1725-ben épült templom helyén, herceg Esterházy Miklós adományából 1757-re épült meg a Szent Lászlónak szentelt új, egyhajós templom, D-i homlokzati toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a Ny-i oldalon sekrestyével. Két mellékoltára és szószéke, herceg Esterházy Miklós adományaként, 1760 körül Kismartonból került ide. Boltozat javítása: 1775. 1949-1950-ben a szentély elbontásával É-i és K-i irányban neobarokk stílusban bővítve, a sekrestye megnagyobbítva, a főbejárat a K-i oldalra áthelyezve (építész: Kappéter István; terv: 1942). Felújítva: 1962. É-i torony: 1983. Belső felújítás az 1980-as években.

És hogy képek a belső kialakításáról vagy oltárról?! Majdnem hogy semmi! Én nem tudtam ugyebár csinálni, és a neten ennyit találtam, amit nagyon köszönök annak, akinek volt szerencséje bejutni a gépével együtt a templomba, és meg is osztotta az olvasóival. Ezeket vettem kölcsön, hogy megmutathassam, hogy mit láthattam volna ha bejutunk és mit láthatsz majd Te is, ha egyszer arra jársz, mondjuk miseidőszakban. :)


Háááát.....nem semmi. Ez aztán az impozáns templom beltér. Nem a megszokott tipikus templom kialakítás, bár meglehet, hogy az a két oldalsó szárnyban van elrejtve. De hatalmas, az biztos. Ezek szerint ezt a templomot sok hívő látogatja. Talán egyszer én is bejutok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése