Élménytérképem !!!

2014. augusztus 19., kedd

Acsaújlak - Prónay-Patay kastély


Prónay-Patay kastély
Egy gyönyörű kastély. Amint megláttam a neten úgy gondoltam hogy meg kell majd néznem, mert biztos csodálatos élmény lesz. Nagyon furdalt a kíváncsiság, hogy egy ilyen szépen felújított, ilyen szép formájú kastély vajon milyen élményeket tartogathat a kíváncsi látogatónak.


Főleg az ilyen csodálatosan hangzó leírások olvasása után:

A felújított acsaújlaki kastély
Az acsaújlaki kastélyt 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay István vármegyei főispán számára a Ságivölgyi majorban. A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg. A rendszerváltást követően magántulajdonba került, új tulajdonosa a legmagasabb igényeket kielégítő módon alakíttatta át és újíttatta fel, az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva.
Az Acsa-újlaki kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. Az építtető mintaképe a régi acsai kastély. A kastély az ún. saroktornyos típusúak közé tartozik, amely megoldás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző. Erre utal a oldalszárny reneszánsz pártázata is. Az archaizálás az épület szerkezeti megoldásait is jellemzi, a falak szokatlanul vastagok, és minden szinten téglaboltozatos födémek készültek.
A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző. A kastély főépületből és oldalszárnyból áll, a főépületben földszint és két emelet, valamint padlás helyiség található, míg az oldalszárnyban földszint és padlástér van. Az épület teljes egésze alápincézett.

A főépületben a felújítás során king-size lakosztályok, öltözőszobák, vendégszobák, fogadóterek, szalonok, könyvtár, konyhák, étkezők, valamint az ezeket kiszolgáló vizes helyiségek lettek igényesen kialakítva. Az oldalszárnyban elsősorban a kiszolgáló személyzet részére kialakított helyiségek, kondicionáló terem, illetve újonnan létrehozott belső medence és szauna találhatók, ezen felül külső medence és hozzá tartozó kültéri jacuzzi is épült.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy kizárólag előzetes bejelentkezés alapján látogatható a kastély.

Nos kedves olvasó, azt kell hogy mondjam hogy semmit! Semmilyen csodálatos és felemelő élményt nem adott és nem nyújtott ennek a kastélynak a megtekintése. Hogy megértsd eme negatív kijelentésem, olvasd el, hogy hogyan jártunk, és akkor talán Te is érted enyhe dühömet.

A cserháti kirándulás alkalmával, a csővári túra után vettük utunkat Acsaújlaknak, hogy akkor gyorsan megnézzük azt a csudaszép kastélyt. Mint kiderült a két látnivaló a múltban és történelemben még össze is függött. Úgyhogy mentünk Acsa felé a főútvonalon, amiről még Acsa előtt kell az Acsaújlak feliratú táblánál lekanyarodni. Igaz az út nem volt valami jó, de nem is 100-al hajtottam. Amikor aztán jött egy nagyobb enyhe kanyar....és amikor már a kanyarban voltam, akkor vettem észre hogy haaaaatalmas kátyú tátong az út kellős közepén. De nem egy! Hanem kettő is! És hiába a satufék.... a két kátyú tökéletesen meg volt tervezve, hogy mind a két első keréknek egyszerre jusson belőle. És puff! Ekkorát a kocsim még soha nem zakkant. És még jó hogy meg tudtunk állni, különben a méretes kátyú másik széle le is tépte volna az első lököst. A fene megette, hogy én milyen mérges voltam. És mindezt úgy, hogy az utca végén már ott figyelt a kastély és a hatalmas bejárata.

Meg is álltunk előtte, már csak azért is, hogy megnézzem, hogy egyben vannak-e még a kerek. És akkor látom, hogy itt nem is lehet bemenni, hanem valahol oldalt kell keresni a bejáratot. Ez még elment volna, mert tudtam, hogy előzetes bejelentkezés után lehet csak bemenni. Bár már akkor gyanús lehetett volna, de elfogadtam, hogy talán csak csoportosan lehet körbemenni és ezért kell előre szólni, hogy mi is szeretnénk bemenni. Node! hogy oldalt a nagy barna zárt kapun, amin belátni se lehetett (kár hogy ezt nem fényképeztem le) csengetni kellett hogy megérkeztünk! és egy biztonsági őr jött  kinyitni a kapút! És ez még mindig hagyján... de hogy a biztonsági őr adja a jegyet! ....és hogy az fejenként 1000 Ft legyen!! ezért!?!?!?
Hogy miért is fizettünk???
A biztonsági őr kísért be minket a kastélyba. Ami valóban nagyon szép... kívülről.





Mert hogy a benti dolgokról nem tudok különösebben véleményt alkotni, mert hogy az egész kastélyban egy pincét és 2 szobát!!! mutattak meg. JA! és nem lehett fényképezni. Ezek még az előtérben készültek, az is csak akkor amikor a biztonsági őr elment, hogy hívja a nőt, aki körbevezet. Hát a nagy vezetés annyiból állt, hogy levitt minket a pincébe, és ott a nem túl kellemes légköri körülmények között elmondta a kastély egész történetét. Majd feljebb mentünk.....azt hittem hogy akkor most megmutat majd mindent. De nem! Két szobát mutatott meg! Kettőt! ez egy vicc! És amikor kérdeztük, hogy az a lécső hova visz, behazudta, hogy azok a szobák még nincsenek berendezve. Hát madárnak nézik az embert??? Hát ilyet még nem éltem. Kiperkáltunk egy csomó pénzt ezért???? És még fényképezni sem lehetett! 
Úgyhogy ennyi a csodálatos nagy kastély....egy előtér... egy pince... és két szoba. Hát ilyen átbaszást még nem éltem. Haragom ellenére a vendégkönyvbe próbáltam nagyon finoman megfogalmazni, hogy azért nem kell hülyének nézni az embert.
A napnál is világosabb volt, hogy ennek a kastélynak semmi köze a turizmushoz. Ez egy gazdag ember egyik kastélya, amit ügyesen felújított magának uniós pénzből (amiről orbitális nagy tábla is volt a kapu mellett, hogy 85 millió uniós támogatással lett felújítva). No de kinek? Magának! Hát azért nem mutattak meg szinte semmit a kastélyból, és az a 3 helyiség is sikított arról, hogy ezt valaki élettérnek használja.... a pince is, no de a plazmatévé a nappali szerű szobában!, és a medence ami előtt eljöttünk! Ezek tényleg hülyének nézik a turistákat. A támogatás miatt képesek eljátszani ezt a baromságot. Mert hogy esküvőt, meg filmforgatást szívesen fogadnak az egy dolog, de hogy miért kell a látogatókat hülyíteni. Főleg, hogy a nő és a biztonsági őr is mást mondott arra a kérdésünkre, hogy akkor kié is ez a kastély.

Amúgy ennyit láttunk belülről mi is...., és mivel nem lehetett fényképezni, ezért le kellett töltenem a netről. A netre is csak ennyit raktak fel.

Pedig nagyon szép kastély.... lenne.....
De így senkinek sem ajánlom. Nem ér annyit az egész, hogy az ember vegye a fáradtságot, elutazzon oda (főleg hogy a rossz úton nem is biztos hogy odaér) , kifizesse a belépőt, azért hogy lássa azt a három helyiséget és a kastélyt kívülről.
Úgyhogy NE menj oda és NE nézd meg. Amit látni lehet és érdemes, azt neten is meg tudod nézni!
Úgy tűnik, hogy egyre több kastély jut erre sorsra, hogy szépen felújítva, de magántulajdonba kerül, vagy szálloda lesz belőle, ami az egyszerű ember számára már nem megtekinthető. Remélem, hogy most már érted felháborodásom. Még jó, hogy egyben kiértünk arról a helyről.
Ha már az ország összes várát és kastélyát láttad, talán majd akkor nézd meg. Amúgy ne erőltesd, nem ér annyit, addig nézegesd inkább az én képeimet! :)

4 megjegyzés:

  1. Tökéletesen egyetértek az íróval, az egész csak parasztvakítás. Sajnos nem csak a tulajdonos a ludas ez ügyben, és nem egyedi eset.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Részben érthető, bár ha hozzám jönnél bejelentkezés nélkül én se vinnélek be minden szobába :) A leírás nagy része mégis igazi proletár mentalitást tükröz. Jelen pillanatban több száz! kúria és kastély áll üresen és eladó ma Magyarországon. Van amelyik csak 4 millió forint. Meg lehet venni és restaurálni... EU pénzből. Mert ez ilyen könnyű. Majd utána oda lehet ajándékozni valakinek, mert nehogy már a szemét megtartsa MAGÁNAK :D

      Törlés
    2. Kedves Richárd,
      egy kicsit sértőek voltak szavaid (ha neked is lesz/van egy ilyen kaliberű blogod, akkor én is szívesen megnézem, hogy milyen). Ha nem jött volna át az írásból, előre jeleztem látogatási szándékunkat telefonon, többször is egyeztettem, hogy mikor várható érkezésünk, mert egész nap úton voltunk. Akkoriban még neten azt láttam, hogy előzetes bejelentkezéssel meg lehet tekinteni (úgy tűnik azóta változott a kép). És miután én ehhez tartottam magam, és mégis csak azt láttuk amit, és annyiért amennyiért, ezért lett az írás olyan amilyen. Nincs semmi baj azzal, hogy egyeseknek még kastélyra is telik a havi bevételéből, és még EU keret is csurran, csak akkor ne azt sugallja kifelé, hogy meg lehet nézni. A magántulajdont tiszteletben tartjuk.

      Törlés
  2. Nem személyes bántás volt, de ez a mentalitás ma nagyon dívik. Ha picit elvonatkoztatsz rájössz, hogy nálad is becsúszott. A konkrét épületnél az a horror belépti díj 1 fűfelület napi öntözési költségét sem fedezte. Sokan kiáltanak állami tulajdonba vételért meg kastélyszállóvá alakításért ami nagy hiba: totál megváltoztatja a teljes épület jellegét, az építészeti tömeget stb. Akiknek telik igenis feladata ezekben élni és pont azáltal megőrizni a funkciót. A kastély amúgy most készül tulajt váltani, hátha az új normálisabb lesz :)

    VálaszTörlés