Élménytérképem !!!

2014. augusztus 9., szombat

Krisna völgy

Somogyvámos - Krisna völgy
Teljesen véletlenül sikerül eljutnunk erre a helyre. A somogyi kirándulós napunkon egy egyáltalán nem betervezett program volt. És hogy hogy jutottunk oda?!?....ha kíváncsi vagy, akkor azt az egész napos élménybeszámolóban elolvashatod.


Szóval Krisna völgy.....Már régebb is tudtam, hogy van, és azt is hogy valahol a mi megyénk közelében. De egészen addig amíg a térképen nem szúrt szemet, addig nem tudtam pontosan, hogy hol is kellene keresni. Most már viszont tudjuk, hogy Somogyvámos a község neve, ameddig el kell utazni ahhoz, hogy a Krisna völggyel és vallásukkal közelebbről is megismerkedhess.
Persze nem gondoltam, hogy be lehet menni....egészen addig, amíg a bejárati kapunál anya megérdeklődte, hogy meg lehet-e nézni. És hát persze hogy igen! Tárt kapukkal és pénztárakkal várnak minden érdeklődőt és potenciális új hívőt! ... persze némi díj ellenében lehet csak belépni az ő szent életterületükre. Amit meg is értek valahol, hiszen én sem nagyon engednék be senkit csak úgy ingyen a kertembe nézelődni. 
Ahol be lehet menni a kapun, onnan még le kell gurulni azon a kis lejtőn, és egy nagyon jól kialakított parkolóval találkozik az ember. No meg a vendég-váró két elefánttal.
Akik őrzik a bejáratot is - nehogy ingyen bepofátlankodj. Tényleg nagyon szépen megcsinálták! Nagy táblák is mutatják, hogy mit hol találsz ha belépsz az ő területükre, ahol relatíve egészen szabadon lehet közlekedni.

A nem túl olcsó belépőért cserébe tehát be lehet menni az ő kis 'falujukba' és ott lehet sétálni és nézelődni. Végig kell sétálni azon a hosszú bevezető úton, mert hogy idegen kocsival nem mehet be, azért építették hát azt a szép nagy parkolót, meg a mindent látó elefántokat.
Útközben azért látni érdekes építményeket.... kis szentélyeket... tavacskákat.... harmonikus és nyugodt környezetet....


És az iskolájuk!Ott fent a domboldalon magasodott a rikító színeivel, amiről kapásból a mézeskalács-házikó jutott eszembe.
Az út a központ felé...
A nagy tér... és a templom, ami körül az egész falucska épül és bővül. 


A téren érdekes kis szentélykéket is látni.... de hogy mi volt benne, azt már nem tudom, nem tűnt eléggé logikusnak és értelmesnek számomra.

És a nagy templomukat meg is lehet nézni. Ki gondolta volna. Viszont érthető, mert így mutathatják meg igazán, hogy miben is hisznek...és talán ez csinálhatná a legtöbb kedvet egy 'hitevesztettnek'. Úgyhogy még a templomukat is megmutatják némi idegenvezetéssel. Azt ugye tudjuk, és ne csodálkozz, hogy cipővel nem lehet bemenni a templomukba. (Szóval ne nagyon koszold addig össze a lábad, vagy kapj elő egy zoknit)
Még jó, hogy nagyon meleg volt aznap, és nem fázott a lábam. Szóval ha arra járnál, és érzékeny vagy egyéb lábat megtámadó gonosz gombákra, vagy csak nem szeretsz mezítláb idegen helyeken járkálni (még ha szent is) akkor vigyél magaddal zoknit, mert olyan hogy papucs nincs. Ilyen az ő vallásuk. Még szerencse, hogy legalább a padlófűtést megengedte nekik Krisna és az van,... úgyhogy megfázni senki sem fog, csak hát furcsa..... 
És a csodálatos, impozáns bejárat a templomhoz. Csillog-villog a padló (még jó, ha már mezítláb kell végigmenni)... hatalmas üvegablakok és sok-sok fény.
A falakon iiiiiigen díszes festett képek.
És ami az üvegablakokon túl van. Egy medence.... pancsoló....vagy lehet hogy ez a lábfürdőjük? :) ? Mi épp nem láttunk benne vizet, de el tudom képzelni, hogy milyen csodálatos édeni hangulatot nyújthat, ha van benne víz...a sok fény és meleg...Hát egy kicsit irigykedtem, mert egy ilyet én is el tudnék fogadni otthonra, még ha nem lábáztatónak. Nagyon szépen megcsinálták ezt az épületet!
És ami még utána jött! Hát ha nem láttál még Krisna templomot, ahogy eddig még én sem...akkor Te is csak ámulnál és bámulnál. Nem tudtam betelni a látvánnyal. Igaz, hogy a templomuk csak ez az egy nagy helység volt, de annyi szín, kép, szín....és még több szín!, még jó, hogy nem ég ki ettől az ember retinája, vagy nem sokall be. Minden oldalon, a fal minden egyes négyzetmiliméterén színek és színes képek amerre néztél. Nem arról van szó, mert gyönyörűek voltak. És mint kiderült szabad kézzel rajzolták még az építkezési folyamatok során, elég mostoha körülmények közt. Le a kalappal... alapból is...meg amúgy is. És aki nem sokra tartja, az kezdjen el csak otthon a falra festeni valamit. Kíváncsi lennék, hogy milyen hamar jön rá, hogy mennyire nem egyszerű ilyen művészi képeket festeni. Igaz, az volt az első gondolatom, amikor beléptem, hogy egy mesekönyv vesz körül és egy rajzfilmbe csöppentem...a comic ehhez képest kutya-füle, tényleg már csak a beszédbuborékok hiányoztak a figurák feje fölül. Az általam hasonló helyekre (nem bántó szándékkal és hangsúllyal) mondott giccsparádé szó új értelmet nyert. Ehhez képest a legnagyobb aranyáradatban úszó katolikus templom is lebújhat. És volt mit látni és nézni a falakon! Minden egyes kép egy történetet, egy szituációt mesélt el. És az, hogy az az idősebb néni valóban elmesélte, hogy a vallásuknak mi az alapja, hogy ki volt Krisna, hogy miket látunk a képeken, hogy minek milyen jelentősége van...Ja! és hogy miért is a nagy, büdös, kérődző tehén lett a szent állatuk, az már csak extra fícsőr=extraplussz volt. Izgalmas volt az a jó néhány perc, amit ott tölthettünk. Persze ehhez kell az is, hogy némi érdeklődést mutass a dolog iránt. Mi lelkesen figyeltünk és kérdezősködtünk.

A néni még azt is elmondta, hogy ez az ő imájuk (lásd kép lejjebb) és ezt szokták mondogatni és énekelni, mint a beakadt lemezlejátszó.... újra és újra. De legalább egyszerű, és hangzatos. JA! És ha dallamosan mondogatod, akkor érezni, hogy egyáltalán nincs benne semmilyen gyászos hangulat, mint a keresztény vallások énekeiben. Amelyek oly annyira gyászosak és elszomorítóak, főleg ha a nulla énektudással rendelkező öreg nénik is rázendítenek, hogy néha legszívesebben kimenekülnél a világból csak hogy ne kelljen a rögtönzött kórus kínlódását hallgatnod. Mert ugyebár sajnos nem minden templomnak telik énektudással rendelkező kórus alkalmazására a miséknél, mint pl. Amerikában.... Az énekszövegekről  nem is beszélve, amiktől a mise végére rosszabbul érzed magad, mint előtte valaha.
No de ez.... egyszerű, nagyszerű...és tényleg mintha a boldogságot és az örömet hirdetné az, hogy egy-két isten nevét ismételgeted. Vagy ennyire számítana az jól hangzó egyszerű dallamosság?  Nem véletlen, hogy a popszakmában is azok a zenék futnak be.... Ej ha a keresztények is alkalmaznák ezt a technikát.

És a szép nagy szentélyük. Annyi minden volt ott, hogy egyszerűen fel sem lehetett fogni, hogy mi mindent lát a szem. Késői ott tartózkodásunkkor láttuk is nyugovóra térni. Úgy 6 felé járhatott, és mint a színházban, amikor vége a műsornak, elhúzták a függönyt. Mondom mi?? Talán elmegy aludni az istenük? Lejárt a műszak? Nem értettem, hogy miért kellett egy afféle oltárt 'bezárni', ha már látogatók úgysem jönnek. Mi voltunk az utolsók és már mentünk is, mert illetlenség a késői órákban vendégségben lenni.

Nagyon érdekes volt. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen élményekre tehet szert itt az ember. És még nem is volt nagyobb banzáj, tömeg, vagy bármi egyéb program, arról állítólag lemaradtunk, mert pár hete volt. Ennek ellenére szerintem megérte benézni, még a húzós belépők ellenére is. Viszont meglepő volt, hogy mennyien voltak turisták, mert amikor mi még befelé tartottunk, akkor nem is egy család és csoport ment kifelé a sétálós úton. Érdekes felfedezés volt ez a hely, a vallás, az emberek, akik itt élnek. Ha még egy kicsit nagyobb lenne, akkor valóban úgy érezhetné az ember, hogy egy másik világba csöppent. Nekem tetszett! De azért nem fogok megtérülni. :) És Te?

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése