Élménytérképem !!!

2014. augusztus 10., vasárnap

Döbrököz - templom


Döbrököz - Római katolikus templom

Egyik hétvégi kirándulásunkkor volt szerencsék megnézi közelebbről ezt a templomot. Épp hogy csak beugrottunk a faluba, ki a kocsiból és körbejártuk azt a nagy sárga templomot, ami már messziről is csalogatja az arra utazó és ilyenekre is kíváncsi embereket.

Ha valaki vonaton halad át Döbröközön, és kinéz az ablakon, az egyik oldalon a lankás dunántúli dombság részét, a Szőlőhegyet, a másik oldalon pedig a Kapos folyó melletti Verbőczi vár maradványait, s a falut láthatja. Ha autóval közelít valaki Döbrököz felé, mindezt egyszerre látja, s talán innen nézve legszebb a település. De akárhonnan is érkezik a látogató, a tájból kimagasló épületen megakad a szeme. Ez az épület a döbröközi római katolikus templom.
A falu központjában található, körülötte fák, tavasszal és nyáron virágok. Mindig van, aki gondozza a kis parkot, mert a döbrököziek szeretik a hatalmas templomukat, büszkék rá. 

A templom az utcafrontról nézve nem tűnik különösebben érdekesnek, viszont látható, hogy milyen nagy és méretes. Egy átlagos falu átlagos temploma nem szokott ennyire széles lenni. A sok fától és zöldelő lombjától ne is lehetett egyben látni az egészet, és sajnos nem tudtam olyan képet készíteni, ahol az egész rajta lenne.

Úgyhogy ajánlom neked figyelmedbe a következő weboldalt KLIKK IDE, itt sokkal több információt, képet és adatot találhatsz a templomról, az építéséről és a múltjáról.

A templom előtt egy világháborús emlékművet is látni. Sok környékbeli falu egyik fontos és elmaradhatatlan látnivalója. Még Kétyen is van egy. Hát igen....a háború....

Ha pedig jobban körülnézel, ahogy mi is tettük, akkor a templom oldalán lévő torony vonzza nem csak tekintetet, de lépteket is, mert egyszerűen akarod látni közelebbről is, hogy ennek a templomnak miért van az épületen kívül a harangtornya. A legtöbb templomnál integrálni szokták és csak a kilógó tornyot látni, mint egy rossz helyre épített kéményt a ház tetején. De ez nem olyan volt. Ha a következő képet nézed, akkor a fa takarása miatt, akár azt is hihetnénk, hogy egy önálló torony.
De nem, hanem ennek az érdekes épületnek a része. Sajnos nem sikerült jobb fotókat csinálni, mert egyszerűen nem tudtam már jobban a földön csúszni mászni. Sajnos nem igazán lehet távolabb menni a fényképezés kedvéért, ugyanis elég közel a templom mellett egy kerítés van, és azon túl pedig afféle mélység leselkedett, de legalább is gaz és más tulajdona. Szóval a templom mellett egy keskeny utacska visz lefelé a lakóházak felé, olyan keskeny, hogy még autók sem járnak erre. És sajna nem lehetett a szükséges fókusztávolságra eltávolodni. Igy hát van a képen egy fél templom és egy fél én.

De hogy Te is lásd, hogy milyen érdekes ..... 'loptam', ill. kölcsön vettem egy képet a netről. Ebből a távolságból nem volt szerencsék nekünk sem megnézni. De tök jó, olyan franciás hangulata van.
Körbe is jártuk, már amennyire a kerítés engedte. Elég szűken el van kertelve a többi telektől. És hát persze, hogy nem tudtunk benézni, mert mért is. Ahogy egyre több magyar templomnál, itt is zárt ajtók vártak. Se előtér, se rács, de még egy ablak sem.....csak a hatalmas tömör faajtó, amin röntgenszem híján nem láttunk át.. Azért a kulcslyukon bekukucskáltunk. Dehát mit látni egy régi öreg rozsdás kulcslyukon keresztül... semmit. Illetve láttam egy kis szeletnyit a díszes színes falakból..... nagyon érdekeset, rácsos pitére emlékeztető mintával díszített boltívet láttam. És ha be tudtunk volna menni, akkor ezt láttuk volna. 
Ajánlom a fenti linket, ott megtalálod ezt a képet is ,és még több leírást, még több képpel, ha érdekel a belső kialakítása is. 
És hát ahogy én is elnézegettem azokat a képeket.... Nem rossz, nem rossz! Nagyon szívesen bementem volna, hogy megcsodáljam azt a hatalmas tágas belsőt. Nem sok falu büszkélkedhet ilyen méretű templommal! De talán majd legközelebb. S ha érdekel, akkor ajánlom hogy próbáld megcélozni a mise idejét, és akkor elvegyülve a helyi lakosokkal bebocsátást nyerhetsz Te is, és megnézheted élőben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése