Élménytérképem !!!

2014. augusztus 20., szerda

Gödöllő - Grassalkovich kastély


Gödöllő - Grassalkovich kastély
Cserháti körutazásunkból hazafelé tartva sikerült megnéznünk ezt a meseszép kastélyt. Minden szükséges információ birtokában vettük az irány Gödöllőnek, hogy mi is egyek lehessünk a sok-sok turistából, aki elmondhatja, hogy már látta a gödöllői Sissi-kastély.


Nagyon szép kastély Gödöllő szívében. Külső és belső pompája is lehengerlő.

Már a parkolónál (ami minden csak nem ingyenes) fogadnak a táblák, hogy mikor is látogathatod meg a kastélyt és hogy ki mindenkinek állítottak emléket. 


A bejárat szinte pár lépés után mát az orrod előtt áll és hívogatóan csalogat.
Még az ajtón sem kell nagyon bemenned és már ott is van az egyik kedvenc, a pénzérmenyomó berendezés, avagy 'tekerőke' (ahogy én hívom), aminek a segítségével egyedi, a látnivalóhoz köthető érmét préselhetsz egy 5 forintosból két 100-asért cserébe. Nem olyan rossz ötlet, ha nem szeretnél drága szuvenírt, csak legyen valami apróság emlékbe. A kastélyban nem egy suvenyír bolt van, szebbnél szebb emléktárgyakkal és a porcelánokkal.....és persze mindenen Sissi. És hát gondolhatod, hogy csupán ez az egy tény, hogy Sissi van rajta, hogy megnyomja az árukat. Pénztárcádnak megfelelően mérlegelj, hogy mit is szeretnél hazavinni emlékbe. Én az érmét választottam :)
Majd pedig irány a jegyvásárlás. Ne legyenek illúzióid, hogy olcsón be lehet jutni és körül lehet nézni. Mindenre külön jegy van, és a sok külföldire való tekintettel valahogy nem az átlagos jegyáron engedik be az embert, hanem igyekeztek tartani a külföldi színvonalat, már mint az árakban . Még jó hogy volt utalványom, amit másol el sem tudtam volna költeni, mert az a fejenként 3-4 ezer (hogy mindent láthass) , azért szerintem nem magyar pénztárcára szabott. 
És jegyvásárlás előtt, vagy után, de ajánlom, hogy egy hasonló táblát azért elemezz ki. ÉS itt nem csak azt látni, hogy mi hol van, hanem azt is, hogy mit nem szabad! Bizony! Nem szabad fényképezni! Még fotójeggyel sem! Ezt a kibaszást! Ennyi pénz, és még fénykép sem készülhet!
Eddig jöhetett a gép, itt még lehetett fotót csinálni, azt ennyi. Ez egyenesen szőrnyű! Most hogy fogok emlékezni mindenre, amit láttam?!?!?
Még szerencse, hogy interneten ennyi kép fent van. Párat letöltöttem magamnak emléknek és beraktam ide, hogy megmutathassam, hogy mi az amit láttam, de személyes képeket nem tudtam készíteni. Szóval egy kis ízelítő... képekből is... és a történelméből is....

A 18. század egyik legjelentősebb főurának, a Grassalkovich család kiemelkedő tagjának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának (1694–1771) sok mindent köszönhet Gödöllő. A kastélyt és a hozzátartozó épületegyüttest az 1740-es években építtette, Mayerhoffer András tervei alapján. A kettős U-alak hét szárnyának építése több szakaszban történt. 
A díszterem a középső rész utcai frontján van, a terem alapterülete 170 négyzetméter. 1746 és 1749 között két új szárnnyal bővült az épület mindkét oldalon: a déli szárnyban istálló és szénapadlás kapott helyet, az északi szárnyban pedig ekkor készült el a ma is működő római katolikus templom. A kastély bővítését fia Grassalkovich Antal (1734–1794) folytatta 1782 és 1785 között. Ekkor létesült a színházterem, kettős páholysorral és kitűnő színpadtechnikával. Ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokkszínháza. Unokája, Grassalkovich Antal (1771–1841) nevéhez fűződik az északi oldal utolsó szárnya, az új narancsház megépítése és a franciakert tájképi kertté való alakítása.1841-ben Grassalkovich Antal halálával kihalt a Grassalkovich család férfi ága, így a leányágon öröklődő birtokot a kastéllyal 1850-ben báró Sina György (1783–1856) vásárolta meg, akinek fia, Sina Simon (1810–1876) 1864-ben adta el egy belga banknak.

A kastélynak sok illusztris vendége volt. Járt itt többek között 1751-ben Mária Terézia is. Windisch-Grätz hercegnek 1849-ben itt volt a főhadiszállása. 1849. április 6-i győztes isaszegi csata után már Kossuth Lajosék ünnepeltek itt. A kastély második fénykorát, az Osztrák–Magyar Monarchia idején élte. A magyar állam megvásárolta, majd 1867-től királyi pihenő rezidenciává alakították, enteriőrjei ma is ezt a kort idézik. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg Gödöllőt és a kastélyt. Erzsébet királyné távol a bécsi etikettől, tavasszal és ősszel pihent itt, férje Ferenc József gyakran elkísérte. Erzsébet királyné halála után (1898) Ferenc József már ritkábban látogatott ide: utoljára 1911-ben járt itt. I. Ferenc József utóda IV. Károly első hosszabb gödöllői tartózkodásának a monarchia összeomlása vetett véget 1918. október 26-án. Azután 1920-tól a kastély Horthy Miklós pihenőhelyévé vált. A második világháború után a szovjet katonák raktárnak és istállónak használták. Az 1944-ben a berendezés nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították. Az északi szárnyak végén a Honvédelmi Minisztérium alakította ki raktárbázisát. A műemlékké nyilvánított kastély épületében szociális otthon működött.
A felújítási munkák 1985-ben kezdődtek. A kastélyt 1990-ben hagyták el a szovjet csapatok, az épület teljes kiürítése 1994 végére fejeződött be. A felújítást a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Társaság koordinálta. Az épületben ma múzeum működik, a kastély jelentős rendezvényközpont is.



Sajnos ezeken kívül csak a hátsókertben lehetett még korlátozás nélkül fényképezni.
De idő híján nem jártuk körbe a kertet. Csak épp  hogy megnéztük, hogy szép kis kert. Egy sétát megért volna, talán majd legközelebb.

Ha arra jársz, akkor ajánlom, hogy nézz be Te is..... persze csak ha a pénztárcád és kedved engedi.


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése