Élménytérképem !!!

2014. augusztus 17., vasárnap

Karancsság - Templom

Karancsság - Római Katolikus Plébánia

Karancsság községén mentünk éppen keresztül, amikor is a dombtetőn egy fehéren vakító szép templomot pillantottunk meg.


Utas társaimnak csak említeniük kellett, már néztem is, hogy hol tudnánk bekanyarodni. Szerencsére nem futottunk túl az elágazáson, de a faluban a feljárót már nem találtuk olyan könnyen. Kellett egy kis helyi segítség, és utána csak fel tudtunk gurulni a templomig, hogy megnézhessük, hogy mitől is néz ki olyan jól az a templom, hogy az ember nem tudja nem észrevenni, ha arra jár.
Itt keresd és így közelítsd meg:
Amúgy nagyon szép templom. Karbantartott és valahogy érezhető, hogy nem a snassz templomok közé tartozik. És milyen jól kialakított,  megcsinált és ápolt a temetőkert, ami mindjárt mellette van! 
Karancsság Szent István király temploma. Az első látnivaló, amely már kilométerekről szembetűnik, az 1891-92-ben épült 31,5 m hosszú, a toronynál 41 m magas templom, amelyet a százéves évforduló tiszteletére újítottak fel 1992-ben. Az újraszentelést dr. Paskai László bíboros esztergomi érsek végezte.

A román stílusú római katolikus templomban utoljára 1889-ben tartottak istentiszteletet. Helyére az Egyházhegy oldalában 1891-92-be építették a toronynál 41 méter magas neoromán stílusú Elszner Ferenc királyi mérnök által tervezett új templomot. 1891 június 22-én helyezték el az építési okmányt a főajtótól jobbra a torony falában. A régi templomból több falrészt is beépítettek, melyeket felirattöredékek igazolnak. 1892-ben szentelték fel Szent István tiszteletére. A toronyban két harang szól a kisebb „Szent István király” 1981-ben öntetett az elrepedt elődje helyett, ami 1923-ban készült. A nagyobb jóval régebbi „Szent Ignác” a napóleoni háborúban használt fegyverek anyagából 1800-ban öntötték Losoncon. Az új templom orgonáját 1911-ben építette Angster József pécsi orgonaépítő, a 90-es évek végén került felújításra. A sípokon nevek találhatók valószínűleg az anyagi támogatóké. 2011-ben ünnepeltük a 100 éves évfordulóját. 


 És milyen szép kilátás nyílik a községre:
 És ha körbejárod a templomot....
Akkor láthatod azt is, hogy milyen szépen kialakították a felvezető gyalogos utat. Nagyon mutatósan megcsinálták a stációkat.
Szóval ez a karancssági római katolikus templom. Ha arra jársz...megéri egy pillantást vetni rá.

1 megjegyzés:

  1. Érezhetően kedves és a vidéket kedvelő utazók nagyon szép és valósághű leírása a helyről, szép fotókkal illusztrálva. Érdemes másoknak is megnézni!

    VálaszTörlés