Élménytérképem !!!

2014. augusztus 18., hétfő

Balassagyarmat - Városnézés


Balassagyarmat
Nem mondom, hogy valaha is annyira izgatott volna, hogy milyen hely is az a Balassagyarmat. De gondoltam, ha már ott leszünk a környéken, és egyenest átutazunk a városon, akkor miért ne állhatnánk meg megnézni, hogy milyen is ez a város. Idő híján csak a 'legfeltünőbb' és központhoz közeli látnivalók jöhettek szóba. Ezért leginkább egy laza sétát tettünk a város központjában, hogy felmérjük Balassagyarmat szépségeit.

Első csudajó hír, hogy nincs Parkolódíj!!! Még egy város, hogy nem kell fizetni! Dejó! Csak egy helyet kell keresned és kész! Nohát, nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó élménnyel kezdődik a városi 'túra'.
Ahogy a kis-utcából a sárga templom mellett kimentünk a főutcára....


 ..... meglepett, hogy milyen jól megcsinálták a központi részt. Széles, nagyon széles járdák, amik már nem is járdák voltak, hanem sétányok. És a macskakő által korlátozott autós közlekedés biztosította hogy nem kell a túlzott forgalomtól félni. Nyugodtan lehetett sétálni és akár az utcán is átmenni, mert a kocsisok a gyök 20-as tempójukkal nem szándékoztak elütni. Valahogy nyugodtságot árasztott számomra, még úgy is, hogy azért voltak kocsik is, emberek is, és élt a város. Lehet hogy a szekszárdi belvárosi kereszteződés túlzsúfoltságához képest ez valóban egy más képet mutatott ?

Miután megnéztük a sárga templomot.... külön bejegyzésben kicsivel többet olvashatsz KLIKK IDE.... mentünk is tovább megkeresni azt az egy templomot, amit tudatosan szerettem volna megnézni. A neten is láttam, és szemet szúrt a szokásostól eltérő megjelenése, ezért szerettem volna közelebbről is megnézni. Ez a szerb templom, amiről kicsivel többet itt olvashatsz KLIKK IDE.
Majd újra a főúton csak csodálkoztam, hogy mennyi bolt és üzlet van egymás hegyén hátán. Valahogy nem a szegénységről árulkodott. De még ha nem is menne nekik sem jobban mint felénk Szekszárdnak....mégis mennyi üzletük volt egy helyen és élmény volt végigmenni az utcán és nézelődni. Ezt valahogy odahaza ilyenformában nem éltem meg.
Távolból láttuk, hogy van még egy sárga templomuk. Elsétáltunk odáig is. Ez volt az evangélikus templom, amiről több kép és leírás itt olvasható.
Érdekes volt megtapasztalni, hogy ahogy a templom irányában kezdtünk eltávolodni a főutcától, már nem volt annyira biztató a környék. Így hát nem is maradtunk sokáig, és igyekeztünk visszajutni a napfényes nyüzsgő főútra.
Visszaérve már egy fagyizót is találtunk. És hogy milyen hatalmas nagy adagot adnak! Csak ajánlani tudom! Újra megkönnyebbülve, fagyival a kezemben sétáltunk tovább a főutcán. Szebbnél szebb épületek jöttek.... vagy legalább is szemrevalóak. Sétálj Te is egyet a városban és lásd amit én, addig pedig itt van pár kép ízelítőnek:












És hogy ezen kívül mi még Balassagyarmat látnivalója? Hát persze... a Palóc Múzeum! Bár a táblák mintha mutatták volna, de mivel mégsem volt annyira egyértelmű, ezért gyors kérdezősködés után meg is találtuk, hogy merre is az arra. 
 Hogy még itt is mennyi virág és park....
 És a palóc múzeum:
És az ami, amit nem szerettem volna látni. Hát persze hogy a nyitvatartási rend !, mert hogy itt is két szünnap van. És hát persze, hogy hétfőn jártunk ott! A fene megette, nem tudtunk bemenni.
Ezt láttuk volna, ha bejutunk,.... :( De nem láttuk.


Úgyhogy csak kívülről jártuk körbe.








Kissé csalódottan hát visszatértünk a kiindulási ponthoz, a kocsihoz. 

Ha Te is Balassagyarmat felé járnál, akkor ne sajnálj pár órát,  hogy megnézd a belvárost. No és a Palóc múzeumot! Talán Te nagyobb sikerrel jársz, mint én!
Addig pedig...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm,hogy meglátogadtad városunkat és jó véleményed van róla ! Máskor is szívesen látunk !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, hogy jó véleménnyel vagyok. S remélem, hogy egyszer el is jutok még arrafelé, azt a múzeumot meg kell majd még néznem! :)
      Üdv. Kinga

      Törlés