Élménytérképem !!!

2014. augusztus 17., vasárnap

Szécsény - Forgách kastély


Szécsény - Forgách kastély

Egy éves csúszással, de sikerült a Forgács kastélyt is megnéznem. Még 2013-ra terveztem, az Észak-Magyarországi körúthoz, de akkor nem fért bele az időbe. 2014-ben szintén egy hosszabb körutazás keretén belül jött össze, mert hogy mégiscsak messze van tőlünk. De szerencsére volt pont annyi időnk, hogy gyorsan megtekintsük, hogy milyen kastély is ez a Forgách kastély.


A kastélyt nem volt annyira nehéz megtalálni a községben, mint leparkolni. Pedig egész jól megcsinálták a kastély körülötti környéket. Nagyon érdekes és kulturált Szécsény belváros részének ama kialakítása, ahol a kastély és a templomok is vannak. A kastély előtt egy tér, padokkal, sétálóutcával, és még működő ivóvíz-kutuk is van a téren!



Az épület története: A mai épület elődjét, a várkastélyt, a Kacsics nemzetségből származó Szécsényi Tamás, vagy fiai kezdték el építeni a 14. század második harmadától. A török háborúk azonban nagy pusztításokat okoztak az épületben. Koháry István 1690-től folyamatosan renováltatja a végvár külső falait, és a várkastély épületeit. A zálogjogon birtokló Kohárytól Forgách János nógrádi főispán és felesége Cziráky Margit visszaszerezte az uradalom nagy részét 1739-ig. 1753-ban Forgách János fiatalabbik fia, Zsigmond örökölte a birtokot. A szécsényi kastély 1750-1760 közötti barokk átépítése így nagy valószínűséggel Zsigmondhoz köthető. Forgách Zsigmond után második fia József örökli, a nagy angolpark létesítése az érdeme. A 19. század második felében a Pulszky család birtokolja a kastélyt, kivéve az 1849-1867 közötti időszakot, amikor a császári kincstár tulajdona volt. 1900-ban Gross Jenő budapesti ügyvéd vette meg és 1943-ban adta el báró Lipthay Bélának. A háború erősen megrongálta az épületet, felújítása az 1960-as években kezdődött. A legutóbbi felújítás 2005 nyarán történt.

A kastélyt kívülről nem tart sokáig megnézni, mivel csak az 'utcafrontról' lehet látni. Vagyis nem lehet körbejárni vagy ilyesmi.
S miután jól megnéztem, hogy milyen szép és milyen nagy, és nyugtáztam, hogy milyen jó életük lehetett régen a nemeseknek, akik ilyen kastélyokban élhettek, mentem is befelé a hatalmas nagy kovácsolt vas kapun. Itt a napnál is világosabban tájékoztatják az embereket, hogy meddig is lehet bemenni és meddig van nyitva.
A nem túl nagy előkert révén, az út szinte vezetett is mindjárt a bejárat felé, ahol a kiállítások vannak.

Előtte azonban....ha Te is látsz hasonló mókás dolgokat a melléképület mellett :).....akkor ne hagyd ki :)
Mivel délután értünk oda, ezért nem volt annyi időnk nézelődni, és már közelget a záróra, de pont volt egy órácskánk, hogy megnézzük, hogy milyen kiállítások is vannak ott bent.  Persze semmi sincs ingyé....ahogy ez sem. De nem olyan vészes a belépő, viszont ezt a kastélyt is utolérte az újféle pénzgyűjtési frász... tudod.... a fényképezőgépednek is kell jegyet venni!! Hogy elmennek a.....

A múzeumról: A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum. 1973 óta működik a felújított Forgách-kastélyban. A múzeum 1979. február 1-én vette fel hivatalosan a megyében elsőként régészeti kutatásokat folytató Kubinyi Ferenc nevét, tisztelegve ezzel a neves tudós előtt. Régészeti és történeti gyűjtőkörrel rendelkezik az intézmény, területi múzeumként.
Kiállítások: 2006-ban kerültek megrendezésre a régészeti és történeti állandó kiállítások. Atárgyakba zárt múlt c. kiállítás az őskor két időszakába kalauzolja a látogatókat. Az első rész Fejezetek Nógrád megye újkőkorából a nógrádi újkőkori mindennapi életet mutatja be gazdag leletanyagon keresztül, valamint látványos diorámában szemléltet egy neolit falut.A következő Rituálék és hitvilág a bronzkorban c. kiállítás már a bronzkort mutatja be, amelyben főként a megyéből jelentős számban előkerült temetők révén a temetkezési szokások ismertetése kapott nagyobb szerepet, - dioráma rekonstruál egy bronzkori temetést. A Vár állott c. tárlat a középkori nógrádi várakat mutatja be, s nemcsak az álló épületeket, romokat, hanem az elpusztult objektumokat is az előkerült leleteken és maketteken keresztül. Második része a török hódoltság, a várháborúk idejét idézi fel makettekkel, s a várásatásokon előkerült régészeti leletekkel.A Rákóczi kiállítás Túlerőnek engedve c. része egy enteriőrön keresztül mutatja be azt az eseményt, amikor a nógrádi nemesség aláírja 1703 novemberében Gács várkastélyában a Rákóczihoz való csatlakozást. A következő a Szécsényi országgyűlés, - mely 1705 szeptember 12-október 3. között hozott fontos cikkelyeket - sátortábor rekonstrukcióján keresztül jelenik meg. A tárlat utolsó szakasza a Rákóczi szabadságharc csatáiról emlékezik meg, a sorsdöntő romhányi ütközetet (1711. január 22.) pedig egy terepasztal szemlélteti. A 19. század végi kastélybelső női lakosztálya a kastély történetéből, hangulatából próbál egyszakaszt bemutatni, női szalon, olvasószoba, és hálószoba enteriőrein keresztül. Mivel barokk építészeti elemek, kályhák nem maradtak fenn, Pulszky Ágost 19. század végi birtoklásának idejét idézi fel historizáló, eklektikus bútorokkal. Így a korabeli lakáskultúra túlzsúfolt, gazdagon berendezett tereiből is ízelítőt nyújt a tárlat.

De én most megvettem azt a fránya jegyet a gépnek is, hogy meglegyen az emlék, hogy itt jártam. És egy kis ízelítő, hogy mi mindent láthatsz odabent a pénzedért:






Elég szép kis kiállítás sorozat volt összegyűjtve. Végül is... nem volt rossz.
És miután megnéztük a Forgách kastélyt,és a kiállításokat is, még a kertbe is lesétáltunk.

Várkert: A Forgách kastély alján található a Várkert. A nagykiterjedésű gondozott terület a sétálni, és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvence. A gyönyörű fekvésű terület kavicsos sétányokkal behálózott tájvédelmi körzet nagyon szép turisztikai látnivalót kínál. A területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkaival és szép fahidjaival okoz örömöt a természetszerető turistáknak.
A kastélykerthez egy kicsit odébb vezetett le az út. A kastély melletti játszótér mellett visz le a lépcső. Igy az nincs elzárva, és bármikor bárki megnézheti. A kastély hátulról is mutatós. A parkban még egy tavuk is van......



Ha Szécsény felé jársz, akkor Neked is ajánlom, hogy nézd meg a parkot és a kastélyt is, legalább kívülről.



Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése