Élménytérképem !!!

2014. augusztus 18., hétfő

Balassagyarmat - Római katolikus templom


Balassagyarmat - Római katolikus templom
A mai mûemlék barokk templomot Balassa Pál kegyúr építtette 1740-46 között. A templom hossza 27 méter, szélessége 12 méter, belsô magassága 14 méter. 1759-ben Révay Antal püspök szentelte fel. A templom belsejében öt oltár van.



Szerencsére itt be lehetett menni a templomba...A védőrácsig. :(
De legalább nem zárt ajtó fogadott, aminek a koszos üvegén keresztül lehetett volna csak bekukucskálni. Hanem nagyon modern és praktikus módon oldotta meg a templom a turisták fogadását. Egy olyan leereszthető rácsot szereltek fel, amit a pláza boltjaiban is látni lehet. Igy bár rácsokon keresztül, de mégis sokkal jobban lehetett látni, hogy milyen szép ez a templom. Hát még a fényképezőnek milyen könnyen ment a rácsokon keresztülnézni!

Hát igen.... a következő képen valóban azt lehet látni az üvegkoporsóban amire az ember gondol. Ilyet még tényleg soha nem láttam sehol se. A rácsos megoldás se volt semmi, de hogy még ilyen is legyen egy templomban.

Szent Felicián oltár: Balassa Pál, XIII.Kelemen pápától kapta a templom részére. Felicián egész teste látható üvegkoporsóban. 1759. augusztus 20-án helyezték oltárra, nagy ünnepség közepette. Az üvegkoporsó olasz munka, gazdag indadiszítéses keretben. Az oltár két szélén fehér gipsz szobor látható.Az egyik szent Flóriánt a tűzoltók védôszentjét, a másik egy római katonai ruhába öltözött alak, valószínű Bartimeus századost ábrázolja, aki megtért Jézus keresztje alatt.
Nagyon érdekes volt még.... és szintén nem láttam eddig még sehol se.... Az adománygyűjtő doboz nem is egy doboz volt, hanem falba épített gyűjtőrekesz, amit egy kép álcázott. Nohát...ilyet se láttam még.
Szóval ez a templom 'megér egy misét'. :) Ha arra jársz Te se hagyd ki.

1 megjegyzés: